U Velikom Kaptolu komemoracija za prof. Božidara Škofača

imp

Bskofac

Komemoracija za prof. Božidara Škofača slikara, prosvjetnog djelatnika i zauzetog vjernika te velikog entuzijasta u kulturnom životu lekeničkog područja održat će se u četvrtak, 4. svibnja u 19.30 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

 

O životu i djelu pokojnika govorit će akademski slika Ivica Mareković, povjesničarka umjetnosti i etnologinja dr. sc. Sanja Lončar, etnolog dr. sc. Tvrtko Zebec, konzervatorica Ana Mlinar i sisački biskup Vlado Košić.

 

Božidar Škofač preminuo je u nedjelju, 19. ožujka, a tijekom svog života marljivo je skupljao etno blago i stvorio respektabilnu zbirku. Između ostalog vodio je i crkveni zbor u Žažini te folklornu grupu. Rođen je 1950. godine u Letovaniću, gdje je život proveo u intimi svoje tri drvene kuće (čardaka), baš na onom mjestu gdje Kupa u širokom luku dodiruje selo koje na tom mjestu ima kuće samo na jednoj strani ulice dok drugu čini Kupa. Profesor zemljopisa i biologije u mirovini crtao je od malena, a intenzivno od odlaska u invalidsku mirovinu. Preferirao je ulje i akril te crtež ugljenom. Izlagao je na mnogim izložbama, sudjelovao je u radu mnogih likovnih susreta i kolonija. Bio je član likovnih udruga HLD u Zagrebu, SULIKUM u Sisku i PETRIART u Petrinji. Tematski je najviše bio vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine, a čest motiv njegovih slika je tradicijska turopoljska arhitektura.

 

1975. godine osnovao je KUD „Poculica“, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj. U svojoj rodnoj kući započeo je formiranje jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etno zbirke Škofač – koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

 

Zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Božidar Škofač nagrađen je Nagradom „Vicko Andrić“ za 2014. godinu. O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih televizijskih i radio emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i više lokalnih radio stanica.

 

 

Foto – Sisačka biskupija

najčitanije