„Tužno pače“ prva hrvatska inkluzivna predstava za djecu

imp

Tužno Pače

Novi svijet, udruga za djecu i mlade i Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka u okviru projekta „Znak jednakosti“, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske osmislili su inkluzivnu predstavu za djecu „Tužno pače“ na govornom i znakovnom jeziku u partnerstvu s udrugom DLAN, koja je glumcima u predstavi osigurala tečaj znakovnog jezika.

 

U tekstu Simone Dimitrov Palatinuš u režiji Vedrana Komeričkog, jednog dana u jednom radosnom dvorištu izlegne se pače, na opće oduševljenje životinja. Hm, ali u dvorištu nema patke. Tko će brinuti o pačetu? Kad se krila i papci slože, sve se može! Zobanje, plivanje, higijena, letenje pa čak i pričanje priča – pače će dobiti sve što mu treba. Međutim, koliko god zbrinuto i voljeno bilo, pače je jako tužno, a nitko ne zna zašto, osim glumaca predstave Tene Pataky i Filipa Severa.

 

Predstava je premijerno izvedena u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, 10. ožujka 2023. godine na veliko odobravanje zajednice gluhih i nagluhih osoba, na radost svih mališana te uz posebno dobre reakcije odraslih.

 

Sisačka djeca premijeru predstave u svom gradu mogu pogledati sutra, u srijedu, 22.ožujka, u OŠ 22.lipanj s početkom u 12 sati.
Ako ne stignete u srijedu, 23.ožujka, pogledati ju možete i u ponedjeljak 27.ožujka od 12 sati u OŠ 22.lipnja

Predstava „Tužno pače“ izvodi se simultano na govornom i znakovnom jeziku te je, prema našim saznanjima, prva takvog karaktera u Republici Hrvatskoj.
Ovaj način izvedbe omogućava praćenje predstave svoj djeci bez obzira na razinu eventualnih slušnih oštećenja.
Predstava je namijenjena svoj djeci od 4 do 8 godina te njihovim obiteljima i prijateljima.

 

Predstava ‘Tužno pače’ uči djecu jednakosti i dočarava im ljepotu znakovnog jezika. Glumci govore, glume i pokazuju znakove simultano kako bi sva djeca pratila radnju jednako.

 

 

Foto – Udruga Novi svijet Sisak

najčitanije