Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla

nn

261020211635236804.jpeg

Povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Slave Striegla u Sisku, Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu pod nazivom ”Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla”.

Umjesto dosadašnjih retrospektivnih, sveobuhvatnih i tematskih pristupa u izložbenim koncepcijama, kakve su do sada u pogledu prezentacije Strieglovog stvaralaštva bile uvriježene, za ovu izložbu u ovoj simboličnoj godini, Gradska galerija Striegl odlučila se na obuhvaćanje specifičnog segmenta njegovog umjetničkog opusa, a to su radovi u tehnici ulja na staklu.

Ulje na staklu kao tehnika u hrvatskoj se povijesti umjetnosti veže uz pučku sakralnu umjetnost, uz naivnu umjetnost i Hlebinsku slikarsku školu, dok od hrvatskih slikara u 20. stoljeću, tu su tehniku usavršili Krsto Hegedušić, Ivan i Josip Generalić i u recentnijoj umjetničkoj praksi, također Hegedušićev učenik Željko Senečić. Uz ova doista velika imena hrvatskog slikarstva, kada govorimo o tehnici ulja na staklu, jedan od najopsežnijih opusa ostvario je upravo i Slavo Striegl.

Izložba će u Gradskoj galeriji Striegl biti otvorena za javnost u petak, 15.2.2019. s početkom u 19,00 sati.

najčitanije