Rekordan broj županija na 7.državnom Natjecanju u čitanju naglas

mradenovic

261020211635228999.jpeg

Na natjecanje ove godine odazvao rekordan broj županija. Na pozornici Doma kulture Kristalna kocka vedrine omiljene ulomke pročitat će 36 učenika iz 19 županija.

U Sisak u četvrtak i petak, 21. i 22.studenog stiže 36 najboljih čitača iz cijele zemlje na 7.državno Natjecanje u čitanju naglas. Na pozornici Doma kulture Kristalna kocka vedrine u dva dana natjecanja, ulomke iz najdražih knjiga pročitat će učenici od 3.do 8.razreda.
”Ono što nas osobito veseli je to da se ove godine odazvao rekordan broj županija. Sudjelovat će natjecatelji iz 19 županija. Nadamo se da ćemo iduće godine uspjeti obuhvatiti sve županije”, rekla je ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Dubravka Šurlan. Kao i prethodnih godina, i ove se natjecanje veže uz značajan događaj iz povijesti književnosti. Ove će godine natjecanje biti u znaku 120 godina od rođenja Mate Lovraka.
Ideja o natjecanju u čitanju naglas rodila se upravo u sisačkoj knjižnici još 2008.godine, a od 2013.godine prerasla je gradske okvire i postala nacionalna manifestacija.
”Projekt je zaživio u cijeloj Hrvatskoj, pomalo i nadilazi okvire jedne knjižnice. Razgovarajući o tome zaključili smo da će iduće godine natjecanje biti u novom formatu, uvest ćemo neke novine. Iduće godine natjecanje će se održavati tri dana, jer smo shvatili da je za taj broj županija i taj broj djece dva dana premalo”, dodaje Šurlan. Prije no što učenici nastupe na državnom natjecanju, moraju proći kroz nekoliko razina natjecanja koji se održavaju čitave godine – od školskog, preko gradskog ili općinskog i županijskog.
”Najbolji u svojoj starosnoj kategoriji na županijskom natjecanju mogu proći na državno. To zaista nije mala stvar. Trebalo je proći dosta razina, potruditi se i pokazati da su upravo oni najbolji čitači i da će na najbolji način predstaviti svoju županiju na ovogodišnjem natjecanju”, napominje Silvija Kušanić iz Dječjeg odjela. Na nedavno održanom županijskom natjecanju najbolje su u svojim dobnim skupinama bile Una Vasilik iz OŠ Viktorovac te Nicole Pezić iz OŠ Mate Lovraka iz Petrinje.
Svaki natjecatelj ima 5 minuta u kojima treba u prve dvije minute obrazložiti zašto je odabrao tu knjigu, a ostatak od 3 minute predviđene su za izražajno čitanje. Na ovakav se način promovira čitanje kao zabavan način provođenja slobodnog vremena.
”Cilj je potaknuti osnovnoškolce na čitanje i da tijekom ova dva dana slože svoju novu listu romana koje žele pročitati”, kaže Kušanić te dodaje kako su djeca u prvim godinama natjecanja birala lektirna djela, a posljednjih se godina biraju naslovi koji nisu bili na popisima lektire.Dobar je to pokazatelj da djeca posjećuju knjižnice i prema vlastitom nahođenju biraju nove naslove te ih razmjenjuju s vršnjacima.

Glasovi publike putem prijenosa uživo

Najbolje čitače ove će godine ocjenjivati komisija u sastavu: Gordana Kovačić, Dubravka Pađen Farkaš, Mirna Rustenović, Robert Raponja, Sonja Šimić, a u radu prosudbene komisije sudjelovat će i prošlogodišnji pobjednici Ukë Jahaj iz Vukovarsko – srijemske županije te Patrick Sivka iz Karlovačke županije.
Ove će godine publika, kao i lani, najavljuje Kušanić, imati pravo glasa.
”Cijela Hrvatska će moći pratiti natjecanje uživo na Facebook stranici Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, a potom dati i svoj glas najboljem čitaču.”
Obzirom da se razine natjecanja u čitanju naglas održavaju cijele godine, ravnateljica Dubravka Šurlan zahvalila je svim zaposlenicima sisačke knjižnice na trudu i predanosti.
7.državno natjecanje u čitanju naglas održava se u četvrtak i petak u Domu kulture Kristalna kocka vedrine. Svečano otvorenje na rasporedu je u četvrtak u 16 sati, a ulaz je slobodan.
Zbog održavanja 7. državnog Natjecanja u čitanju naglas, Dječji odjel neće raditi 21. i 22. studenoga 2019.Knjige možete vratiti u Odjel za odrasle (Rimska ulica 27) i Ogranak Caprag (Trg hrvatske državnosti 1) ili produžiti telefonski u istim odjelima.

PROGRAM DOGAĐAJA

21.11.2019. (ČETVRTAK)
16:00 Pozdravni govori i otvorenje
16:15 Početak natjecanja u mlađoj kategoriji
17:15-17:35 Osvježenje
17:35-18:35 Nastavak natjecanja u mlađoj kategoriji
18:35-19:00 Stanka za odluku Prosudbene komisije
19:00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

22.11.2019. (PETAK)
10:00 Otvorenje drugog dana Natjecanja i početak natjecanja u starijoj kategoriji
11:00-11:20 Osvježenje
11:20-12:20 Nastavak natjecanja u starijoj kategoriji
12:20-12:40 Stanka za odluku Prosudbene komisije
12:40 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

najčitanije