Putopisno predavanje Borisa Rukavine „Euroazijske priče i jedna afrička“ i promocija knjige „Priče iz daljina“

mradenovic

261020211635235992.png

Kroz priču ovoga motociklističkog putopisa i projekciju fotografija te videomaterijala, autor Boris Rukavina upoznat će publiku sa svojim putovanjima motorom diljem svijeta. U svojoj prvoj knjizi „Euroazijske priče i jedna afrička“ opisao je desetak putovanja, prijeđenih preko 100 000 kilometara u više od 40 zemalja svijeta.
U drugoj knjizi „Priče iz daljine“ Rukavina će nas voditi u još dalje i egzotičnije krajeve. U svom ležernom i duhovitome stilu Rukavina opisuje putovanje na kojemu je, kao i uvijek sa suprugom Ksenijom, 2018. godine motorkotačem proputovao od Zagreba do Vladivostoka i natrag.
Putovanje je trajalo točno 100 dana tijekom kojih su Ksenija i Boris na svojemu starom BMW-u F650GS Dakar prešli 34 000 kilometara. Put ih je vodio kroz Mađarsku, Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu i Mongoliju.
U uvodu je autor, između ostalog, napisao:
“…Pozivam vas na vožnju do Pacifika i natrag neobičnom rutom koja će vas provesti kroz najveće ravnice i najviše planine svijeta, kroz srednjeazijske stepe i pustinje, kroz sibirske prašume. Pozivam vas da osjetite veličanstvene rijeke i najveće jezero na svijetu. Pozivam vas da upoznate jednostavan život kirgiskih i mongolskih nomada. Pozivam vas da dotaknete beskraj svemira. Pozivam vas u gužvu i smog višemilijunskih kineskih gradova za koje gotovo nitko izvan Kine nije čuo. Pozivam vas u mirisnu, tihu, zelenu rusku tajgu. Pozivam vas da kušate mongolski slani mliječni čaj i prenoćite u geru. Pozivam vas među nepoznate ljude koji su srdačni domaćini, a ja sam putnik, stranac iz daleka.”
Putopisno druženje s Rukavinom održat će se u utorak, 19.ožujka u Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac s početkom u 18:00 sati.

najčitanije