Proslavom američkog Dana nezavisnosti završeni ''Dani Texasa''

mradenovic

261020211635232302.jpeg

Dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac manifestacijom ”Dani Texasa” već godinama započinju bogat ljetni program za najmlađe. Na ovogodišnjim ”Danima Texasa” djeca su mogla sudjelovati u STEM radionicama, čitati priče na engleskom jeziku, a sve je završilo druženjem i proslavom američkog Dana nezavisnosti s teksaškim prijateljima.

„Obzirom da program ”Dani Texasa” traju od 2011.godine, ove smo godine odlučili promijeniti koncept. Nismo imali prezentacije u kojima bi naši prijatelji govorili o Sjedinjenim Američkim Državama govorili o načinu životu, kulturi, jeziku i sportu, nego smo se okrenuli prema znanstvenim radionicama. Cijeli prošli tjedan s gostima iz Texasa smo imali STEM laboratorij. Gradili smo, konstruirali i morali uključiti inženjerske sposobnosti, što je djeci bilo vrlo zanimljivo. Imali smo čitanje na hrvatskom i engleskom. Naša djeca čitala su na engleskom, a naši prijatelji na hrvatskom. Najveće iznenađenje za naše prijatelje ove godine bilo je obilježavanje Dana nezavisnosti. Prethodnih godina, oni bi nama pripremali program, a ove godine, mi smo odlučili njima pokazati tradiciju naše baštine koju kroz godine koje borave tu još nisu imali prilike upoznati. Pozvali smo FA Ivan Goran Kovačić koji je izveo posavske plesove. Priredili smo i naše specijalitete tako da su imali priliku probati makovnjaču, orehnjaču, medenu pitu. Ove smo godine mi njima priredili slavlje…“, kaže Nataša Bujas iz Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac.

66122545_344056563160486_2649113408443514880_n

Sisak i Texas godinama su povezani kroz sport, kampove baseballa koje organiziraju za djecu. Osim uz sport, kroz programe u Dječjem odjelu, zainteresirani imaju priliku upoznati kulturu i jezik. Nakon baseball kampa, na Šetnici Slave Striegla održan teksaški karneval koji je donio duh atmosfere s juga SAD-a.

„Generacije su odrastale na programima ”Dana Texasa”. Zadovoljni smo ovogodišnjim odazivom, posebice kad uzmemo u obzir da su ljetni praznici te da je dio djece otputovao na obalu. Uvijek imamo kontinuiranu grupu djece koja dolaze na radionice…“, dodaje Bujas.

Ljetni program Narodne knjižnice i čitaonice nastavlja informatičkim radionicama o kojima više možete pročitati ovdje.

najčitanije