Projekt „Ruksak (pun) kulture“ donosi kreativne radionice djeci s potresom pogođenog područja

mradenovic

251020211635200473.jpeg

Ministarstvo kulture i medija nastavlja s provedbom projekta „Ruksak (pun) kulture). Riječ je o projektu koji je s provedbom počeo ovoga tjedna, a provodit će se do lipnja i od rujna do studenog ove godine. U programu će sudjelovati ukupno 3174 učenika iz 24 osnovne škole za djecu s potresom pogođenog područja.
Kako bi i djeci koja žive u manjim sredinama, ravnopravno omogućili pristup svima vrstama umjetničkih i kulturnih sadržaja „Ruksak (pun) kulture“ već 8 godina razvija kreativno obrazovanje i senzibilizira djecu za područje kulture i umjetnosti. Profesionalni umjetnici i stručnjaci, studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora, djecu vode kroz radionice, prezentacije i programe kazališne, filmske, glazbene, plesne i vizualne umjetnosti, književnosti i baštine.

„Ovaj projekt je i zbog pandemije zaustavljen u cijeloj Hrvatskoj, a uz naše partnere u provedbi projekta, pokrenuli smo ovaj posebni „Ruksak“ upravo za Sisačko-moslavačku županiju. Ovdje u Topuskom ćemo ugostiti sve učenike do 5.razreda osnovnih škole, a onda ćemo na jesen nastaviti sa višim razredima. Ovo su sve komplementarni programi redovitom školskom kurikulu koji potiču dječju kreativnost, otvaraju njihovo srce i razmišljanja prema umjetnosti“, pojasnila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.
Djeca će u sklopu programa moći pogledati predstavu “Polygon” Plesnoga centra Tala, kazališne predstave “Priča mi se priča” Teatra Poco Loco, “Dohvati svemir” Boom Teatra, “Baloni” Umjetničke organizacije Punctum, glazbeni program Udruge Moj Svijet “Glazbena suita za djecu” te filmski program Udruge Djeca susreću umjetnost pod nazivom “Sedmi kontinent”.

U sklopu programa provodit će se i radionice Nacrtaj mi priču (Iva Šimić Erjavec), Dizajnerska početnica Hrvatskog dizajnerskog društva, Kazalište iz kofera iliti kamišibaj (Udruga Kozlići), Alkemija zvuka i glasa (Melita Lovrićević), Pozivnica u MUO (Muzej za umjetnost i obrt), Carstvo minerala (Hrvatski prirodoslovni muzej) i Drvo koje je pjevalo (RadioTeatar Bajsić).

Kao dopunski program kurikulumu u dječjim vrtićima, srednjim i osnovnim školama, program su zajednički organizirali Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo obrazovanja, a u ovoj sezoni na Banovini im se pridružio i Središnji državni ured za demografiju i mlade.
„Moramo ulagati u mladost, jer nije samo floskula da su oni naša budućnost. Oni su i naša sadašnjost. Ovakve inicijative namijenjene su našim mladima jer na njima baziramo život u ovoj županiji“, pojašnjava državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

U provedbi projekta sudjeluju I.OŠ Petrinja; OŠ Glina; OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica; OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja; OŠ Mate Lovrak Petrinja; OŠ Ivan Goran Kovačić Gora; OŠ Dvor; OŠ Gvozd; OŠ Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, OŠ Mladost Lekenik; OŠ Braća Radić Martinska Ves; OŠ Sunja; OŠ Ivana Kukuljevića Sisak; OŠ 22.lipnja Sisak, OŠ Viktorovac Sisak; OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće Sisak; OŠ Sela; OŠ Galdovo Sisak; OŠ Braća Bobetko Sisak; OŠ Braća Ribar Sisak; OŠ Ivana Antolčića Komarevo, Sisak.

najčitanije