''Priče o budućnosti'' od sutra u Gradskoj galeriji Striegl

nn

261020211635233999.jpeg

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu suvremenog hrvatskog fotografa Davora Konjikušića pod nazivom ”Priče o budućnosti”.

Bilo da se radi o konceptualnoj, dokumentarnoj ili socijalnoj fotografiji ili bilo kojem drugom formalno-identifikacijskom smjeru kojem suvremena fotografija danas može pripadati, elementarno svojstvo fotografije je da čini stvari vidljivima ili razotkriva i ukazuje na nešto što se ne vidi na prvi pogled. Proizvodnja takve vrste vidljivosti djeluje kao svojevrsna optička iluzija ili fatamorgana koja istovremeno skriva i otkriva društvene, političke ili intimne odnose ugrađene u procese proizvodnje značenja. Svijest o tome da se situacije i okruženja u kojima se fotografirani sadržaj nalazi ne završavaju na rubu fotografije upućuje na eksterne procese i kontekste koji zahtijevaju našu pažnju, a upravo je to predominantno u Pričama o budućnosti u kojima autor donosi konkretne prizore iz riječkog 3. maja, pulskog Uljanika i sisačke rafinerije.

Davor Konjikušić rođen je 1979. godine u Zenici, BiH, završio je dodiplomski studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je i magistrirao na diplomskom studiju fotografije. U svome radu služi se fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju svog autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. U svojoj umjetničkoj praksi fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom.

Za svoj rad Genogram nagrađen je u kategoriji umjetničkog koncepta na Rovinj Photodays 2013. Njegov rad Trg Europe: Slijepa pjega, odabran je na natječaju UrbanFestivala 13 za intervenciju na budućem Trgu Europe u Zagrebu. Autor je i snimatelj nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova: ‘Trajno nastanjeni stranac’, ‘Izbrisani’, ‘Povratak’. Radio je kao novinar i snimatelj za produkcijsku kuću Fade In, gdje je između ostalog bio i član upravnog odbora. Osnivač je i voditelj fotografske radionice Drugi Kadar. Od 2018. godine kao umjetnički asistent radi na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena kroz razgovor s umjetnikom, sutra 17.05., s početkom u 19,00 sati.
Ulaz je slobodan i besplatan.

najčitanije