Premijera predstave ''Gottland'' Češke besede Sisak

ibb

261020211635246070.jpeg

Kazališna skupina Češke besede Sisak i ove je godine pripremila novu predstavu, koju će premijerno odigrati u nedjelju 8. travnja u sisačkom Kazalištu 21 s početkom u 18 sati, u sklopu revijalnog dijela Smotre kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije.
Predstavu pod nazivom Gottland dramatizirao je i režirao Silvije Vadla prema ulomku iz istoimenog djela poljskog autora Mariusza Szczygieɫa. Priča je to o najvećem dokazu ljubavi u komunističkoj Europi, 30 metarskom spomeniku Staljinu koji je stajao na brdu iznad Vltave sve do 1962. godine, još devet godina nakon Staljinove smrti i osam godina nakon osude staljinizma u Sovjetskom Savezu.
U češkim arhivima s oznakom „povjerljivo“ čuva se na desetine zapisnika o spomeniku, ali nema ni traga o okolnostima njegovog postavljanja i demontiranja, žrtvama spomenika, kao ni o tome da si je autor spomenika Otakar Švec sam oduzeo život. Još i danas u Češkoj, kada se ne bi trebali bojati, suvremenici spomenika i staljinizma o tome govore u neosobnoj formi. U situaciji kada bi trebali reći: – Bojao sam se o tome govoriti, nisam imao hrabrosti pitati, nisam imao o tome pojma, govori se: – O tome se nije govorilo, to se nije znalo, o tome se nije pitalo.

Strah od gubljenja bilo kakvih oblika slobode i uobičajenih uvjeta života često je stišavao glasne glasove savjesti svuda i uvijek. No, šutnja i strah pothranjuju različite oblike novih totalitarizama. Neki ne vide totalitarizam, a drugi ga opravdavaju životnim potrebama vremena i pričama o državi i slobodi.

Predstavom Gottland ispričanom crnim kazalištem, kazališna skupina Češke besede Sisak daje svoj mali doprinos sprečavanju zaborava na grijehe staljinizma, na vremena koja su svojom zastrašujućom torturom i glupošću dugo bila nedodirljiva te upozorava i na nove pojave totalitarizama, vjerujući da ćemo jednog dana svi zajedno smoći dovoljno snage i građanske svijesti kako bismo izvukli pouku iz tuđih i vlastitog iskustva.

U predstavi igraju Kristina Mulanović, Marija Mulanović Smolčić, Zdenka Cvahte, Irinka Vidović, Albert Valla, Zoran Crnobrnja i Danijel Radić. Šaptačica je Ljerka Banović. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Danijela Gotal Grgurač, kostime je izradila Đurđica Huml, a o rekvizitima brine Milijana Drinčić.

najčitanije