Predstavljen projekt Holandske kuće

imp

261020211635287583.jpeg

U sklopu Drugih dana industrijske baštine Grada Siska održana je promocija projekta Holandske kuće. Poznata sisačka četverokatnica izgrađena je šezdesetih godina 19. stoljeća za potrebe skladišta, a sad će dobiti novu namjenu za potrebe nekoliko gradskih ustanova – Gradskog muzeja Sisak, Konzervatorskog odjela i Gradske galerije Striegl.

‘Radi se o jednom reprezentativnom objektu u centru grada. Dio je našeg vizualnog identiteta, teško možemo zamisliti našu Prvu ulicu bez ovog karakterističnog pročelja’, rekao je ravnatelj sisačkog muzeja, Vlatko Čakširan.

Ovim projektom Holandska kuća napokon dobiva status koji zaslužuje.

‘Nadamo se da ćemo akcijom oko uređenja Holandske kuće omogućiti da ovaj objekt zaista zaživi i postane kulturni simbol grada u kojem će se održavati cijeli niz programa’, dodao je Čakširan.

Pročelnik konzervatorskog odjela u Sisku, Dalibor Šušnjić, vodio je ovaj projekt sa stručne strane.

‘Restauracijom građevine, u prizemlju je zamišljen izložbeni prostor Gradskog muzeja Sisak sa stalnom izložbom, kojom bi se prezentirala industrijska baština grada i regije. Prvi kat je predviđen za smještaj izložbenog prostora Gradske galerije Stiegl, dok je drugi kat predviđen za potrebe Konzervatorskog odjela u Sisku, koji trenutno radi u krajnje neadekvatnim prostorima. Treći kat primio bi zbirku Kraker, jednu od najvrijednijih zbirki u Hrvatskoj koja se odnosi na instrumente za reprodukciju, snimanje i prijenos zvuka i tonskih zapisa. Potkrovlje će biti pretvoreno u multimedijalnu dvoranu za održavanje radionica, seminara i sličnih manifestacija’, rekao je Šušnjić.

najčitanije