Plesna izvedba „Prostor ni ja“ u Gradskoj galeriji Streigl

mradenovic

251020211635202644.jpeg

U Gradskoj galeriji Striegl u petak 4.prosinca s početkom u 19 sati, održava se plesna izvedbu koja dovodi u fokus pitanja relacije prostora i suvremene plesne/izvedbene prakse. Izvedba ”Prostor ni ja”; autora Koraljke Begović, Matije Kralja, Nastasje Štefanić fokusira se na istraživanje prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Na koji način specifična obilježja (i zakonitosti) određenog/ih prostora uvjetuju kretanje tijela? Kako tijelo reagira, djeluje i ponaša se u različitim vrstama okoliša?

Pitanje prostora u plesu nije samo pitanje jednog konkretnog istraživačkog procesa i načina stvaranja specifičnog plesnog vokabulara. Pitanje prostora u plesu postaje politično pitanje.

Koliko je ples kazališna umjetnost i što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju? Na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora?

Ti drugi odnosno drugačiji prostori postaju takozvanim privremenim autonomnim zonama u kojima informacija postaje ključna alatka koja čini rez s formalnim oblicima i brojnim pokušajima trajnosti koje strukturirani sustav nameće gušeći individualnu kreativnost.

Maksimalan broj osoba koje mogu prisustvovati izvedbi je 15, kako bi se osigurao maksimalni osjećaj sigurnosti, ali i jedinstveno iskustvo.

Autori pripremaju jedinstvene online radionice

Osim izvedbe, svi zainteresirani mogu sudjelovati i u online radionicama koje će se održati 5., 9. i 12.prosinca. Osnovna tema radionice je bavljenje prostorom kroz tri medija – pokret, slika/video i zvuk. Kako promatrati i reagirati na prostor koji nas okružuje, bio on unutarnji ili vanjski, zatvoreni ili otvoreni, prirodni ili urbani?!

Koreografkinje i plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić će kroz različite improvizacijske zadatke/igre polaznike učiti o pojmu vlastite kinesfere, odnosu spram prostora u kojemu se nalaze te kako utjeloviti različite prostorne elemente koji ih okružuju (linije u prostoru, oblike, teksture).

Nastasja Štefanić koja je ujedno i glazbenica će s polaznicima raditi na osluškivanju prostora i svog tijela u pokretu te kako sve možemo stvarati zvuk u kontaktu s prostorom, ali i s vlastitim tijelom.

Video umjetnik Matija Kralj polaznike će podučiti osnovama snimanja tijela u pokretu, ali i prostora u kojemu se tijelo kreće.

Cilj ovih zadataka i same radionice je produbiti svijest o sebi i o prostorima u kojima se svakodnevno nalazimo, krećemo se, boravimo. Kao finalni produkt polaznici radionice će snimiti vlastite one-take video uratke.

Prijaviti se možete putem poveznice.

najčitanije