Pinokio i Kralj Ubu za kraj Maslačka

imp

261020211635245080.jpeg

20. Međunarodni festival dječjih kazališta Maslačak danas zatvaraju dvije predstave.

Dramski studio Kockica Doma kulture u 10 sati u Kazalištu 21 izvest će svoju predstavu Pinokio.
Vješte ruke majstora Geppetta izradile su simpatičnog, ali neposlušnog drvenog lutka Pinokija. Nevolje počinju kada Pinokio napusti svog oca o krene u bijeli svijet u potrazi za novčićima, bogatstvom i zabavom. Pinokijev je san postati pravim dječakom, no na tom putu ćekaju ga brojne opasnosti i pouke.
One će ga naposlijetku naučiti kako ga jedino briga i ljubav prema ocu mogu istinski promijeniti.

Posljednji na daske Kazališta 21, u 19 sati, u sklopu ovogodišnjeg Maslačka izlazi Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej s predstavom Kralj Ubu.
U interpretaciji čuvenog Jarryevog komada prikazana slika društva nije samo komično-groteskna već zapravo vrlo opominjuća, pa čak i uznemirujuća, pogotovo kada u okrutnim diktatorskim metodama kralja Ubua i njegove žene prepoznamo manire nekih suvremenih svemoćnih vladara. Iako je sam kukavica i ništarija, taj gramzivi i krvoločni Ubu raznim manipulacijama i brutalnim metodama prisile uspijeva dotaknuti se kraljevskog žezla i vladati ostacima poslušnih i uplašenih, tj. slabih i slomljenih. Uz mnogo redateljske i glumačke mašte, ali i mnogo duhovnosti, prikazan je taj svijet, ogolivši na sceni mnogobrojne poznate mehanizme totalitarne vladavine – od prijetnji i potkupljivanja, preko manipulacije medijima do uvođenja strahovlade.

Ulaz na predstave je besplatan.

najčitanije