Other Aspects - Marinko Sudac Collection u Streiglu

nn

261020211635234419.jpeg

Gradska galerija Striegl predstavlja kolaboraciju s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde pod nazivom: ”Other Aspects / Drugi aspekti”.

Ovom specifičnom suradnjom u Gradskoj galeriji Striegl bit će realizirane izložbe iz Kolekcije Marinko Sudac koje će ukazati na umjetnike i njihove manje eksponirane radove kao i cikluse radova, koji potvrđuju ”druge i drugačije aspekte” i pozicije unutar umjetničkih tendencija avangardnih umjetničkih oblika i praksi 20. stoljeća od kojih neke kontinuiraju i danas.

Prva izložba u sklopu programa Other Aspects bit će: ”Arhiv Autopsie 1979.-1989.”.

Autopsia je depersonalizirani umjetnički projekt koji se bavi glazbenom, filmskom/video i likovnom produkcijom. Okuplja autore različitih profesija u realizaciji multimedijskih projekata. Umjetnička praksa je započeta u Londonu krajem 1970-ih, kako bi u 1980-im bila nastavljena u umjetničkim centrima bivše Jugoslavije. Od 1990. godine Autopsia djeluje iz Praga.

Kolekcija Marinko Sudac iz Zagreba obuhvaća umjetnička djela idejno progresivne avangardne, neoavangardne i postavangardne umjetnosti te morfološki i po konceptu sličnih umjetničkih pojava i raznorodnih praksi eksperimentalne umjetnosti nastalih u vremenskom rasponu od početka 20. stoljeća sve do pada Berlinskog zida. Heterogena Kolekcija sadrži velik broj umjetničkih djela: od umjetničke i stručne korespondencije, ponekad čitavih arhiva i biblioteka, slika na platnu, crteža, kolaža, grafika i drugih slikarskih i grafičkih tehnika, preko umjetničkih fotografija, dokumentarnih fotografija, fotograma i drugih fotografskih eksperimenata, filmskih zapisa i eksperimentalnih antifilmova, do umjetničkih koncepata, projekata, nacrta, skulptura, objekta, instalacija i ambijenata. Interesno područje istraživanja Kolekcije zahvaća prostor od Baltika do Crnog mora, s posebnim naglaskom na teritorij Središnje i Istočne Europe.

Otvorenje izložbe je u utorak, 7. svibnja, u 19 sati, a izložbu možete pogledati do 15. svibnja 2019.

najčitanije