Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije

imp

Školovati se četiri godine, u radnu knjižicu upisati konkretno zanimanje, a nakon toga ne moći naći posao, česta je to , nažalost, priča mladih. Uočio je to i zagrebački Arheološki muzej pa pokrenuo projekt “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije” kojemu je cilj deficitarna zanimanja osnažiti za tržište rada.
„Radi se o participativno kulturno – umjetničkom projektu s ciljem osnaživanja za tržište rada ukupno 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja u dobi od 15 do 25 godina. Ciljanu skupinu čine mladi u nepovoljnom položaju, odnosno nezaposlene mlade osobe sa završenim strukovnim srednjoškonim obrazovanjem. Struke koje smo stavfili u fokus su razna strukovna zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, galanterist, obućar i sva ostala slična proizvodna zanimanja. Ovisno o tome koje sve strukovne škole postoje u kojoj županiji.“, pojasnila je projekt njegova voditeljica Zorica Babić iz Arheološkog muzeja Zagreb, koji je uz Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Arheološki muzej Osijek i Gradski muzej Virovitica uključen u priču nazvanu „artefakt+dizajn=prototip“.
Odlična je to prilika dodaje Babić da se strukovnim zanimanjima, poput keramičara, krojača, bravara, zlatar, stolara, zavarivač…i dr, kroz razne radionice pruži mogućnost stjecanja novih znanj i vještina kako bi stekli prednost pri uključivanju na tržište rada.
„Iz nekoliko razloga smo se baziralo baš na strukovne škole. Prvenstveno jer smo uvidjeli u mnogo slučajeva, baš kod nas u muzeju, da se zna dogoditi da upravo znanja koja ljudi steknu u strukovnim školama su dobrodošla kod nas u muzeju. Odnosi se to na postavljanje izložbi, rada na scenografiji i sl. Također u izradi raznih suvenira u različitim medijima za suvenirnice kao i razvoju raznih didaktičkih pomagala za razne edukativne radionice.“, kaže Babić.
U projekt je u ključen i sisački Muzej u kojem će se s početkom prosinca održavati kulturno umjetničke radionice.
Na radionici će se polaznici upoznati s kulturnom baštinom koja se čuva u muzejima te na koji se sve načine može ta baština reinterpretirati kroz razne proizvode. Također, bit će prilika upoznati se s obrtnicima i poduzetnicima, na koje načine se mogu iskoristiti aktivne mjere zapošljavanja te kako ostvariti uspješnu poslovnu suradnju s kulturnim institucijama.
Radionica će se u Gradskom muzeju Sisak održati od 3. do 7. prosinca, svaki dan od 9 do 17h.
Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 670.900,43 kune te sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 118.394,20 kuna. Financirani iznosi predstavljaju 100% bespovratna sredstva.
Više o projekt možete pronaći ovjde.

najčitanije