Malonogometni klub „Borac 73“ – hvala što ste postojali!

mradenovic

261020211635238334.jpeg

Nakon sportskih izložbi posvećenih sisačkom hokeju, biciklizmu, košarci i nogometu u Segesti, na red da ispriča svoju povijesnu priču došao je i Malonogometni klub „Borac 73“. U Gradskom muzeju Sisak otvorena je izložba o klubu.
‘Klub je osnovan 1973.godine, a u njemu većinom igrali ljudi iz Novog Sela, zatim nogometaši koji su igrali u Segesti, Metalcu ili petrinjskoj Mladosti. To su zaista bili ljubitelji nogometa. Bili su prvi registrirani malonogometni klub u tadašnjoj Jugoslaviji. U sezoni 1974./75. došli su na zagrebački turnir „Kutija šibica“ koji se održava i danas. Nakon lošijeg starta, ekipa „Borca“ ga je osvojila, a osvojili su ga još dva puta nakon toga. Osvajaju i velik broj turnira u okolici, pa su s razlogom stekli status kultnog malonogometnog kluba u Hrvatskoj“, kaže ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.
Malonogometni klub „Borac 73“ bitan je komadić sisačkog sportskog mozaika, a na ovoj izložbi posjetitelji mogu vidjeti sve njihove pehare, medalje, dresove, fotografije i tekstove koji govore o povijesti kluba. Izložbu upotpunjavaju i citati sportskih novinara koji su godinama pratili uspjeh „Borca 73“.
20181213_185933 20181213_185804
„Ovaj klub veže nas za djetinjstvo i za mladost. Nogometni uspjesi su za nas, kao igrače, a i za cijeli grad puno značili. Nismo razmišljali o sredstvima, financirali smo se sami, a igrali smo srcem i vodila nas je ljubav prema malom nogometu. Povukao nas je rezultat, mi smo u tome uživali i sve podredili nogometu. Na prvu utakmicu „Kutije šibica“ smo došli bez adekvatne obuće, klizali po terenu kao da smo igrali hokej, a ne nogomet. Na proslavi 45 godina kluba, u nadahnutom govoru Anton Samovojska rekao nam je jednostavno – hvala Vam što ste postojali! To je pokazatelj da je publika voljela našu igru, cijenili su naše nogometno umijeće“, priča Marijan Jajčinović, bivši kapetan i igrač „Borca 73“.
S izložbom o klubu Gradski muzej Sisak ulazi i u iduću kalendarsku godinu. Dobar je to uvod u sisačku priču o Europskom gradu sporta za 2019.godinu. Izložba je otvorena do kraja siječnja 2019.godine. Fotografije s otvorenja možete pogledati ovdje.

najčitanije