Lipovljani - prijestolnica tradicijske kulture

Smz Image 2023 08 26 20 28 25 568

Župan Ivan Celjak, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, nazočio je u subotu 26. kolovoza 2023. godine središnjoj manifestaciji Lipovljanski susreti 2023. Riječ je o kulturnoj i društvenoj manifestaciji nacionalnnih manjina koja prenosi poruku kako su Lipovljani primjer suživota i tolerancije u Republici Hrvatskoj.

 

 

Uz većinsko hrvatsko stanovništvo u Lipovljanima žive i pripadnici 13 različitih nacionalnih manjina. Lipovljanski susreti su jedinstvena manifestacija kulture i stvaralaštva svih nacija u Hrvatskoj. Članice i članovi 11 kulturo-umjetničkih društava podičili su se blagom kojeg su naslijedili od svojih starih. Upravo te svoje bisere utkali su u nisku hrvatske tradicijske kulture i s njihovim obolom i doprinosom naša hrvatska niska je još ljepša i još draža, riječi su to koje su se čule s pozornice u prepunom lipovljanskom parku.

 

 

Hrvatska je po tradicijskoj kulturi jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a Lipovljani ovom manifestacijom daju tome veliki doprinos. Veliki doprinos dala je i Sisačko-moslavačka županija, a župan Celjak je poručio:”Danas iz Lipovljana šaljemo poruku zajedništva, uzajamnog poštovanja kroz njegovanje tradicije, kulture i običaja. Želim da svi zajedno uživamo u predivnoj pjesmi i plesu“.

 

 

Uz župana Celjaka na svečanosti se obratila Melita Mulić, izaslanica PRH, Marin Piletić, ministar i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Nj. E. Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u RH, zemlje partnera ovogodišnjih susreta, Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH i Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

Trodnevna manifestacija nastavlja se i u nedjelju 27. kolovoza s bogatim kulturinim, zabavnim i sportskim programom.

najčitanije