Bogat trodnevni program ovogodišnjih Lipovljanskih susreta

Ls

Kraj kolovoza u Lipovljanima je rezerviran za višednevni manifestaciju Lipovljanski susreti. Riječ je o manifestaciji čiji je sadržaj jedinstven na području Hrvatske te doprinosi stvaranju prepoznatljivosti Općine Lipovljani kao područja zajedničkog mirnog suživota, rada, međusobnog poštivanja i uvažavanja različitosti etničkih skupina, koji se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH te pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine.

 

Održavanje ove manifestacije doprinosi i promoviranju kulturne baštine koja se temelji na narodnim običajima, kulturne baštine ovoga kraja i isto tako nacionalnih manjina. Lipovljanski susreti su trodnevna manifestacija kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera. Centralni dio manifestacije predstavlja prikaz kulturne baštine većinskog hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj izražene kroz bogatstvo običaja, raznolikost tradicije, narodnih nošnji, plesova, govora, pisma, pjesmu, kulinarsku baštinu, tradicionalne zanate, rukotvorine i druge vidove kulturnog djelovanja i čuvanja izvornih narodnih običaja.

Prvog dana susreta u parku će se održati sajam rukotvorina i zabavni program za djecu, a u večernjim satima će nastupiti Prljavo kazalište i SuperCover band.

 

Centralni kulturno-umjetnički, gastro i zabavni program održat će se u subotu, 26. kolovza. U 16:00 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici održat će se češka izložba „Odrasli smo u EU“, zatim panel rasprava „Iskustva u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u RH. U parku će se održati etno-gastro sajam, a u obzirom da je ove godine zamlja partner Češka – posjetitelji će imati priliku pogledati glazbene nastupe te degustirati češko pivo, becherovku i češku hranu. U 18:00 počinje mimohod kulturno-umjetničkih društava, a u 19:00 svečano otvorenje Lipovljanskih susreta. U 22:00 sata počinje tamburaška večer.

Posjetitelji će u subotu od 15:00 do 18:00 sati moći razgledati Spomen sobu Josipa Kozarca, a od 12:00 do 18:00 sati Slovačku etno kuću.

 

Trećeg dana ”Susreta”, u nedjelju, 27. kolovoz održat će se Vatrogasni izazov, i niz drugih sportskih i gastronomskih programa.

 

najčitanije