Izložba Tatjane Politeo do kraja travnja u Galeriji Striegl

mradenovic

261020211635235269.jpeg

Program Gradske galerije Striegl ove je godine programski simptomatičan i odvija se u znaku obilježavanja 100. obljetnice rođenja Slave Striegla. Na ovogodišnjim izložbama svoj rad kroz program “Aktualni Striegl – suvremena umjetnička produkcija” predstavljaju suvremeni hrvatski umjetnici. Tako je u Gradskoj galeriji Striegl do kraja travnja postavljena je izložba zagrebačke umjetnice Tatjane Politeo.
„Tatjanin rad estetski je lako prijemčiv, lako možemo razumjeti. Najnoviji ciklus ‘Hello&Home’ ima ono što je bila jedna od trajnih i kontinuiranih Strieglovih opsesija, a to je tema životinja, koji je ovdje prikazan u novom obliku i kontekstu. Ova izložba nam ukazuje koliko je tema životinja aktualna i u suvremenoj slici, a imamo i trajni motiv mrtve prirode koji je reinterpretiran na drugi način“ rekla je ravnateljica Alma Trauber.
20190405_191104_003_01 20190408_095332
Tatjana Politeo ovom se izložbom prvi puta predstavlja sisačkoj publici. Izložba ‘Hello&Home’ svojevrsni je dodatak na seriju slika ‘Hello’ iz 2008.godine na kojima se pojavljuje miš koji pozdravlja ljude. Slike imaju puno elemenata street arta, pop arta, reklama, plakata, animiranog filma, a miš sa prve serije slika, pojavljuje se i na ovima. “Oduvijek sam bila fascinirana Mickyjem Mouseom, pa sam si rekla kako ću i ja pokušati napraviti nekog svog miša. Tako je na svijet došao moj mali ‘Hello’, a inspiracija mi je i u slikama i u uporabnim predmetima. Miš je glavni protagonist svih mojih slika, a inspiracija za ove slike bili su mi kućni, obiteljski motivi. Veliki formati su rađeni kao da gledate kroz stare televizore na kojima gledamo neke obiteljske scene“, objašnjava autorica izložbe Tatjana Politeo.
„Njezine radove prožima i britki humor. Na ovim radovima koji reflektiranju njezin obiteljski život ima i brojalica, preslike brojeva i slova putem šablona jer Tatjana ima kćerkicu koju uči pisati i risati. Zatim možemo naći elemente voća, dakle, utjecaj na zdrav život. Pruža jednu domaću i kućnu atmosferu kroz svoje radove“, rekla je kustosica Sonja Švec Španjol.
Ulaz u Galeriju je besplatan i slobodan, a za javnost će izložba biti otvorena do 30.travnja.

najčitanije