"Ikonoklazam" u Gradskoj galeriji Striegl

nn

261020211635230535.jpeg

Gradska galerija Striegl sutra od 19 sati predstavlja izložbu Antonia Grgića pod nazivom Ikonoklazam.

Riječ je o suvremenom hrvatskom umjetniku koji u svom arhitektonskom i umjetničkom djelovanju koristi urbani prostor kao osnovni medij. Njegov glavni interes su prostorne instalacije i intervencije koje propitkuju preklapanje političkih, ideoloških, antropoloških i psiholoških fenomena u urbanom okruženju.

Projektom i konceptom pod nazivom ”Ikonoklazam”, Grgić problematizira i osvještava pojavu suvremenog ikonoklazma kojemu smo svi mi jednako svjedoci i sudionici, referirajući se pritom na masovno rušenje spomenika kao simbola ”starog” sustava poslije 1989. godine.
Grgić će svojom izložbom u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl osvijestiti pojavu ikonoklazma u kontekstu spomenika prvom antifašističkom odredu u Brezovici: Debeli brijest, autora Želimira Janeša.

Spomen-obilježje u Brezovici (skulpturalno-arhitektonski kompleks), je realiziran 1981. godine i autor je hrvatski kipar Želimir Janeš u suradnji sa stručnim suradnicima: Franjom Kodrićem, Zdenkom Kolaciom i Zvonimirom Poljakom. Danas se pokraj Debelog brijesta obilježava svake godine Dan antifašističke borbe kao državni blagdan. Debeli brijest je danas ostao bez kompletnog skulptorskog inventara izrađenog od bronce kao što je to bio i jest čest slučaj sa svim antifašističkim spomenicima u Hrvatskoj, od kojih je veliki broj i u potpunosti nestao i uništen, kao što je u kontekstu Siska, slučaj sa spomenikom ustanku Frane Kršinića iz 1954. godine i spomenikom Lenjinu autora Slavka Šoše.

Grgićev izložbeni koncept ”Ikonoklazam” zamišljen je da autor donese u prostor galerije materijal s mjesta rušenja (ostatke spomenika), čineći i sam na taj način svojevrstan ikonoklazam, nastojeći suočiti gledatelja s izvornom materijom. Međutim, u kontekstu Siska i Janešovog spomenika u Brezovici, autor će u galerijski prostor donijeti tragove nestalih brončanih dijelova spomenika koji su još uvijek vidljivi na spomeniku, a radi se o rupama koje su rezultat i preostatak izvađenih elemenata.

Na otvorenju izložbe, Antonio Grgić će održati predavanje o povijesti modernog ikonoklazma, koje je i sastavni dio izložbe, te će biti prisutan u galerijskom prostoru u obliku zvučnog zapisa.

Ulaz je besplatan, a izložbu u Gradskoj Galeriji Striegl možete pogledati do 30.09.

antonio grgic foto

najčitanije