FA ''Ivan Goran Kovačić'' oduševio publiku u žiri na smotri folklora u Bugarskoj

mradenovic

261020211635230768.jpeg

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak je od 26. kolovoza do 31. kolovoza sudjelovao je na Međunarodnoj smotri folklora u Bugarskoj naziva IF folk nuance. Riječ je o smotri koja na obalama Crnoga mora okuplja foklorna društva iz cijeloga svijeta i tako ih ujedinjuje u različitosti te njihovim članovima omogućuje upoznavanje s međusobnim tradicijskim običajima i kulturom. Smotra se odvijala na tri pozornice u tri različita grada, a to su Primorsko, Tsarevo i Lozanec.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak imao je čast nastupiti u mjestu Tsarevu na prekrasnoj pozornici koja se nalazila na samoj obali mora. Spoj morskog ambijenta i naše posavske boje učinile su ovu pozornicu još ljepšom. Toga dana nastupila su još i različita  društva iz Turske, Bugarske i Rumunjske.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak predstavio se s dvije točke, onom plesačkom i vokalnom. Vokalna sekcija predstavila je naš tradicijski izričaj pjesmama I ja jesam posavačko dete, Posavski drmeš, Moja diridika, Nisam dugo pivala kroz selo i Čija je ono zvijezda. Publika i stručni žiri nisu krili svoje zadovoljstvo kvalitetom njihova izričaja te harmonijom koju su pokazali na sceni. Osobito oduševljenje nastupilo je nakon izvedbe Nisam dugo pivala kroz selo s pratnjom na gajdama, instrumentu kojemu Ansambl osobito pridaje pažnju u očuvanju.

Vokalna izvedba predstavila je uvertiru koreografiji Ženina volja, čuvenog koreografa Ivana Ivančana u izvedbi folklorne A i tamburaške sekcije. Riječ je o veličanstvenoj koreografiji koja izaziva val oduševljenja gdje god bila izvedena. Tako je bilo i ovoga puta. Publika ogromnim aplauzom, a žiri svojim komentarima istaknuli su svoje oduševljenje izvedbom i postavom. Pohvalili su ujednačenost svih članova, njihovu skladnost i samu koreografiju.

Članovi ansambla nisu krili svoje zadovoljstvo prilikom predstavljanja svoje domovine, osobito predstavljanjem tradicijske kulture i baštine svoga posavskoga kraja. Osobito zadovoljstvo ogledalo se u upoznavanju društava iz gore spomenutih zemalja s kojima je Ansambl izmijenio kontakte u međusobnoj nadi ponovnog susreta i prilike za druženje.

Tijekom svoga boravka u Bugarskoj, Goranovci su boravili u mjestu Kiten u Hotelu Sofija. Riječ je o poznatom turističkom mjestu na obalama Crnoga mora. Slobodno vrijeme između nastupa i proba članovi su provodili kupajući se i upoznavajući se s bugarskom gastronomijom i kulturom. Kako je jedna od primarnih intencija ansambla i odgojno-obrazovno djelovanje u smislu upoznavanja kulturoloških različitosti i mjesta, Goranovci su tijekom svog boravka u Bugarskoj posjetili i Primorsko, najpoznatije turističko mjesto na Crnom moru te bugarsku prijestolnicu- Sofiju.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak još je jednom pokazao kako je brend grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te perjanica u očuvanju naše tradicijske kulture i baštine. Međutim, ništa od navedenog ne bi bilo ostvarivo bez 150 aktivnih članova koji neumorno rade na ostvarivanju brojnih zacrtanih ciljeva ansambla te u njega ulažu svoje vrijeme i ogromnu ljubav. Upravo zato na kraju putovanja zahvalio im je i predsjednik ansambla, Damir Karatur koji je istaknuo svoje zadovoljstvo, ali veselje zbog svega onog što Ansambl čeka u budućnosti.

Goranovci su ponosni što su i ovim putovanjem ponosno predstavili našu zemlju, ali i pokazali što znači generacijska sinergija te goranovski duh koji nikada ne spava.

najčitanije