U subotu na Korzu „Sisački lipanjski susreti“

FA Ivan Goran Kovačić kroz  narodne običaje, pjesme i plesove više od 70 godina pronose svoje korijene i tradiciju svoga kraja gdje god nastupali.

 

Već tradicionalno organiziraju Lipanjske susrete. Ovogodišnji susreti održat će se na Korzu u subotu, 18.lipnja.

 

„Sisački lipanjski susreti smotra su koerografiranog foklora koji okupljaju renomirana i prepoznatljiva društva koja različitim koreografijama predstavljaju kulturu i običaje Lijepe naše. Tradicija je začeta kasnih devedesetih i održala se do današnjeg dana. Prije su se održavale u atriju Starog grada, a iako je to poseban ambijent, prije tri godine javila se ideja o premještanju u centar grada, tako da smo time dobili i puno veći odaziv publike“, kaže glasnogovornica ansambla Marija Mitar.

 

Ovakvi su susreti koreografiranog foklora, dodaje Mitar, prilično rijetki. „ Većina društava organizira smotre izvornog folklora. To su smotre na kojima se prikazuju običaji baš onako kako su ih prakticirali naše bake i djedovi, a to je i prilika pokazati izvorne nošnje i način izvođenja plesova i koraka. Međutim, koreografirani folklor je na neki način uniformiran, a koreografije su prilagođene izvedbi na pozornici.“

 

Na ovogodišnjim susretima sudjelovat će 10 društava: FA Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, Ogranak Seljačke sloge Buševec, HKUD Osijek 1862, FA Ivan Mažuranić iz Karlovca, FA Turopolje iz Velike Gorice, KUD Preporod iz Dugog Sela, FA Koprivnica, FA Zagreb Markovac, KUD Mladost Odra i FA Ivan Goran Kovačić iz Siska.

 

„Sudionike smo zamolili da izvedu koreografije kraja iz kojeih dolaze, pa ćemo to učiniti i sami i izvesti koreografiju ‘Ženine volje’ koju je koreografirao dr. Ivan Ivančan“, kaže Mitar.

 

Program počinje u subotu 18. lipnja u 19:30 na sisačkom Korzu, a u  slušaju lošeg vremena, manifestacija će biti preseljena u novoizgrađenu dvoranu na Zelenom brijegu.

najčitanije