Dostupna online knjiga „Abeceda Željezare“, uskoro i promocija knjige

mradenovic

251020211635200957.jpeg

Izložbeni prostor Gradske galerije Striegl nastradao je u potresu, ali sisačka publika na raspolaganju ima online programe. Odnedavno je dostupno online izdanje „Abecede Željezare“. Riječ je o umjetničkom radu Rene Rädle i Vladana Jeremića, umjetnika koji su 2015.godine bili u Sisku na Festivalu Željezara te se bavili proučavanjem skulptura koje su nastale u sklopu Kolonije likovnih umjetnika.
Knjiga donosi tekstove Sanje Potkonjak, Rene Rädle, Vladana Jeremića, Marijana Crtalića, Ane Kovačić, Lee Vene, Sanje Sekelj i prijevode teksta ”Biografija stvari” Sergeja Tretyakova.
„Svi koji ste voljni pomoći Gradskoj galeriji Striegl u sanaciji našeg izložbenog prostora koji je stradao u potresu na području Siska, Petrinje, Gline i okolice, možete nam uplatiti i donaciju, a zauzvrat mi vam šaljemo tiskani primjerak naše knjige“, poručuju iz Galerije Striegl.

Zahtjev za knjigu pošaljite na: info@galerija-striegl.hr
Podaci za uplatu donacija:
Gradska galerija Striegl, S.S. Kranjčevića 9, 44000 Sisak,
OIB: 49249580525
IBANHR7924070001839100007
Poziv na broj:HR68 7765-49249580525

“Abeceda Željezare” nam donosi rezultate umjetničkog i antropološkog istraživanja nasljeđa jugoslavenske radničke samoupravne kulturne politike u postindustrijskom gradu Sisku u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja sintezni i kritički uvid u istoimeni rad umjetnika Rene Rädle i Vladana Jeremića, a koji dovodi u fokus njihovu transformativnu umjetničku metodu i peformativni materijalizam na primjeru Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak 1971 – 1990. Prilozi autora tekstova progovaraju kritički o transformativnim potencijalima umjetnosti kroz prizmu kritičke antropologije, kroz suvremene umjetničke prakse te iz povijesne perspektive. Objavljeni prijevod “Biografija stvari”, od sovjetskog avangardnog pisca Sergeja Tretjakova nagovještava transverzalu suradničke i dijaloške kulturne prakse koja nastaje u okviru emancipatorskih političkih projekata.

najčitanije