Promocija na Metalurškom fakultetu

imp

251020211635197448.jpeg

Na Metalurškom fakultetu danas je održana svečana promocija i dodjela nagrada studentima. Prošla akademska godina posebno je bila izazovna zbog potresa i epidemiološke situacije, ali 18 studenata uspješno je riješilo sve svoje akademske obveze.

DSC_0001 DSC_0077 DSC_0076
„Moram napomenuti da su mnogi od njih na te obrane dolazili iz poduzeća, što znači da su već bili zaposleni prije nego što su završili. To je ono čime se mi ponosimo, to su posebne generacije koje imaju rijetka znanja, vještine i kompetencije.“, rekla je dekanica Zdenka Zovko Brodarac dodajući kako metalurgija ima veliku budućnost: „Današnja moderna metalurgija je specifično polje koje se bavi dizajnom, razvojem i karakterizacijom metalnih materijala od onih svakodnevnih koji nas okružuju u našim domovima, na radnim mjestima do materijala s naprednim svojstvima i za specifične primjene poput onih za automobilsku ili svemirsku industriju, medicinu, ali i atraktivnu IT industriju. Metal čini osnovu svake sigurnosno-kritične komponente koja nas okružuje i čini našu svakodnevicu funkcionalnom, sigurnom i udobnom. Sve dosadašnje industrijske i tehnološke revolucije, kao i današnja Industrija 4.0 potpuno su nezamislive i neprovedive bez metalne platforme.“

DSC_0043 DSC_0005 DSC_0052
Promociji na Metalurškom fakultetu prisustvovao je i rektor zagrebačkog sveučilišta koji je napomenuo koliko je važna promocija metalurške struke.
„Sveučilište u Zagrebu je posljednjih 7 godina učinilo sve da revitalizira metaluršku struku i da osvijestimo kvalitetu ovoga maloga, ali vrlo značajnog fakulteta. On je u zadnjih 7 godina prolazio kroz neke krize, međutim mi smo puno učinili da ta struka ostane i da postanemo svjesni da bez metalurške struke, koja ima veliku budućnost, i da promijenimo paradigme zapošljavanja, pokažemo da bez takve struke Hrvatska ne može. Isto tako fakultet je, zahvaljujući svojoj prethodnoj i sadašnjoj dekanici, uspio prilagoditi se vremenu i uvesti nove struke kao što je sigurnost na radu, koja je neobično važna, pogotovo u ovakvim industrijama i pokazao da se može, bez velikih sredstava, učiniti puno pogotovo na znanstvenom dijelu koji je svjetske razine. Ja sam prisustvovao nekim kongresima koje su organizirali i moram reći kolika je kvaliteta takvoga znanja bez koje mnoge naše industrije ne mogu ni danas uspijevati.“, rekao je Boras.

DSC_0014 DSC_0021 DSC_0075
Studenti metalurgije po završetku studiranja, napominje dekanica, mogu vrlo brzo pronaći posao, a u to vjeruje i Danijela Dumančić: „Ja sam u biti upisala ekonomiju i možda mi to nije bio prvi izbor, ali malo uz razgovore okolo s drugim prijateljima upisala sam ipak metalurgiju, smjer industrijska ekologija i mogu reći da sam jako zadovoljna. Zaljubila sam se u ovaj smjer, u kemiju i u sve što mi učimo, kako nešto proizvest, kako zaštititi okoliš tako da mislim da sam dobro odlučila. Smatram da sa našom strukom stvarno ima posla, možda ne baš u Sisku, ali okolica, Čakovec, Kutina tako da mislim da će biti posla za nas. Tko će htjeti, tko će biti hrabar, za njega će i biti posla.“

DSC_0069 DSC_0059 DSC_0058 DSC_0038
Kako bi se što više budućih studenata odlučilo za studij metalurgije, potrebno je poboljšati i studentski standard. To se planira kroz izgradnju studentskog doma i restorana.
„Suočili smo se i sa post-potresnim devastacijama, lošijim studentskim standardom. Evo govorimo o studentskom domu, o kojem maštamo već godinama, građevinska dozvola izdana je netom prije ovog potresa. Nadamo se da će uskoro doći i podrška u smislu financiranja. Studentska prehrana za studente Metalurškog fakulteta nije baš na odgovarajućoj razini, naravno oni pokušavaju konzumirati hranu u restoranu s kojim je Ministarstvo sklopilo ugovor, međutim moram primijetiti da postoji prepoznavanje te potrebe pa smo i od HABOR-a dobili donaciju više od milijun kuna za uspostavljanje studentskog restorana tu u suterenu Metalurškog fakulteta.“, zaključuje Zdenka Zovko Brodarac.

najčitanije