Dnevnik Pauline P. u Lekeniku

Dnevnik Pauline P

U sklopu projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča” Narodna knjižnica i  čitaonica Lekenik, koja jeujedno i nositelj projekta, uz Općinu Lekenik, Udrugu PET PLUS i Agenciju Lokalne Demokracije Sisak organizirali su izvedbu predstave Dnevnik Pauline P.

 

Predstava je rađena prema tekstu književnice Sanje Polak, a za režiju i postavljanje predstave zaslužan  je Kerekesh Teatar i Jan Kerekeš.  Otkrivanje talenta učenika i učenica OŠ Mladost započelo je audicijom održanom u travnju. Njih čak 53  pristupilo je audiciji u nadi da će pokazati što znaju i dobiti priliku uprizoriti jednu od najpopularnijih dječjih knjiga.

 

Audicija je izrodila velik broj novih talenata i potencijalnih budućih glumaca, 27 djece u dobi od 11 do 15 godina osiguralo je svoje mjesto u predstavi. Kroz 12 susreta vježbali su, čitali Dnevnik Pauline P,  učili tekst, ponašanje na sceni, pretvarali su se u prave male glumce. Kako je voditelj radionica, Jan Kerekeš rekao; uspjelo im je ono što ne mogu napraviti ni pravi  profesionalci. Završnom izvedbom pokazali su prepunoj dvorani svoj talent i trud,  oblikovali su likove s jednakom zastupljenošću, upečatljivošću, originalnosti.

 

“Kupili” su publiku svojom zaigranošću i izvedbom. Gromoglasni pljesak orio se dvoranom. Publika je željela nagraditi male glumce, režiju i rad gospodina Kerekeša koji su izmamili osmijehe svim prisutnim.

 

Razviti ljubav prema čitanju, poticati na čitanje i razvoj čitalačkih kompetencija samo je jedan od ciljeva projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča”. Predstava Dnevnik Pauline P. pokazatelj je da su ciljevi itekako ostvarivi.

 

Naši korisnici, mali glumci i glumice odlaze na zaslužene ljetne praznike s knjigom u ruci. Vjerujemo da je njihova izvedba potakla i drugu djecu u Lekeniku na čitanje predivnih književnih djela i sanjarenje o likovima koje će jednom možda i uprizoriti na kazališnim daskama.

 

Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta: 3.880.517,78 kn od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 3.298.440,11 kn te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 582.077,67 kn. Razdoblje provedbe projekta je rujan 2021. – rujan 2023.

 

Foto: putujuca-knjiga.hr

Foto:

najčitanije