Dino Pešut autor najboljeg dramskog teksta u 2019.godini

mradenovic

251020211635203636.jpeg

U HNK Split  sinoć su svečano otvoreni jubilarni, trideseti Marulićevi dani te su uručene nagrade Ministarstva kulture “Marin Držić” za nove dramske tekstove. Dobitnik prve nagrade je Siščanin Dino Pešut. Pešutu je ovo šesti „Držić“, a ove ga je godine osvojio za tekst „Granatiranje“.

„Granatiranje je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom. Priča se razvija kao “ sitna balkanska verzija filma “Call me by your name”, kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kuteva gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi. Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra“, navodi stručno povjerenstvo za Nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst u 2019. godini.

Javno čitanje prvonagrađenog teksta održat će se u utorak, 21. listopada u 12 sati na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split, a tekst čitaju studenti Umjetničke akademije Split.

foto: Ministarstvo kulture i medija

najčitanije