Učenici Srednje škole Viktorovac modernim pristupom obilježili Marulićeve dane

mradenovic

251020211635199672.jpeg

Učenici Srednje škole Viktorovac obilježavaju Marulićeve dane. Priključili su se tako kulturnoj manifestaciji koja se svake godine održava sredinom travnja, u spomen na datum kada je Marulić 1501.godine završio pisanje Judite. Iako je riječ o strukovnoj školi, učenici uz nastavnike na razne načine već generacijama njeguju umjetnički izričaj i kulturu.

„Učenike smo kroz godine uspjeli motivirati da se uključe na dramsku, u čitateljske klubove, odlazimo s njima u kazalište. Mnogima se to jako svidjelo, mislim da učenici vole biti kreativni, igrati se, istraživati. Ponekad se učenike strukovnih škola zanemaruje, misleći da im je struka primarna, a mi vidimo da vole biti kreativni i igrati se“, pojašnjava profesorica Tanja Vadla.

Ova je godina, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, proglašena godinom čitanja.  Tim su povodom u školi proveli i istraživanje o čitalačkim navikama učenika. Anketni upitnik ispunilo je nešto više od 200 učenika.

„Jedno je jasno. Djeca vole djela koja su im bliska, koja su čak i bila zabranjena. Lovac u žitu roman je koji uvijek rado čitaju. Klasičnu književnost,  s puno stranica mnogi odbijaju, ali dio učenika voli znanstvenu fantastiku i mitološke teme i likove, pa su to bili njihovi prijedlozi za uvrštavanje u kurikul“, pojašnjava profesorica Ivanka Palac te dodaje: „Svake godine učenici imaju muku po lektiri i mi pokušavamo djecu motivirati za čitanje. Djeca su dobra, ali treba ih motivirati, a s kolegama nalazimo razne načine kako učenike motivirati“.

Judita na Facebooku i Instagramu

Obzirom da je ova godina velika obljetnica objave Marulićeve Judite, poseban su fokus nastavnice stavile upravo na to poznato lektirno djelo.  Tekst Judite profesorice su  nastojale su učenicima približiti na moderan način. Marulićev jezik učenicima je stran i težak, ali bliske su im društvene mreže.

20210422_085535„Tražili smo ih da naprave Juditin Facebook profil, da kreiraju društvene mreže Juditi kao influencerici, da razmisle kako bi se Judita danas odijevala. Tražili smo ih da istraže stare recepte 16. stoljeća, tako je i nastala torta koju su radili naši kuhari. Na ovaj način pokušali smo im približiti tekst, pokazati im sve vrijednosti tog Marulićevog teksta. Moram reći da su učenici rado prionuli na ove zadatke i mislim da su puno više naučili i da smo uspjeli više doprijeti do učenika nego da smo koristili nekakve klasične metode“, dodaje Vadla.

Od Sofokla do Gabriela Garcije Marqueza,  stihovima hrvatske i svjetske književnosti farmaceutski tehničari tražili su ljekovita sredstva kroz različite poučne i inspirativne citate.

„Imali smo zadatak ‘Riječ kao lijek’ pa smo pronašli citate književnika koji se odnose na sreću, život i ljepotu. Stavili smo ih u tube i dijelimo ih učenicima i nastavnicima“, pojašnjavaju Dino Blažević i Sara Ivić, učenici 3.razreda smjera farmaceutskog tehničara.

Struku i književnost spojili su i učenici kuhari koji su povodom 500. obljetnice ispekli posebnu, tematsku tortu.

20210422_090046„Splitsku tortu radio sam s učenicima 2. i 3. razreda.  Riječ je o torti od tipičnih dalmatinskih sastojaka grožđica, badema i suhih smokava “, otkriva Sandi Bajrić, strukovni nastavnik kuharstva.

Sisački srednjoškolci pripremaju bogat program za Noć knjige

Učenici Srednje škole Viktorovac sudjelovat će i na obilježavaju ovogodišnje Noći knjige  kroz program ‘Sisku na dar’. U programu, uz učenike SŠ Viktorovac, sudjeluju i učenici Gimnazije Sisak i Strukovne škole Sisak koja će biti domaćin.

„Program predstavlja sisačku profesionalnu i amatersku scenu – od Jurana i Sofije do suvremenih hrvatskih pjesnika, koji su se snimili i poslali stihove koje govore, a te će se snimke puštati na video zidu. Naša škola uključena je s predstavom Juran i Sofija, pokušavaju rekonstruirati vrijeme s početka 19. stoljeća. Drugi dio uključuje zenitistički pokret, jer malo ljudi zna da su akteri ovog avangardnog pokreta svoje večeri održavali upravo u Sisku. Treći dio programa je kultura u tvornici Željezara“, pojašnjava Vadla.

Program ‘Sisku na dar’ održava se u petak, 23.travnja  u 19:00 sati u prostorima Strukovne škole.

Priču o umjetnosti, knjigama i poticanju čitanja možete poslušati i u emisiji Školska frekvencija, u subotu, 24.travnja od 15:00 na frekvencijama Radio Siska.

najčitanije