Connect/Reflect: predstavljanje novih knjiga Hrvoja Klasića

mradenovic

261020211635210952.jpeg

U sklopu Connect/Reflect programa u Gradsku galeriju Striegl dolazi cijenjeni povjesničar i publicist Hrvoje Klasić. Connect/Reflect program Gradske galerije Striegl ima za cilj kroz interdisciplinarne i interaktivne programske prakse, intenzivnije povezati publiku različitih dobnih i interesnih skupina s programima na polju suvremene umjetnosti, kulturnih i različitih diskurzivnih praksi.
Kroz program ”Soareja s Hrvojem” u razgovoru dr. sc. Hrvoja Klasića i prof. Ljiljane Lekanić Kljaić predstavit će se dvije Klasićeve knjige: ”Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnosti” i ”Mika Špiljak – revolucionar i državnik”. Obje knjige je izdala Naklada Ljevak 2019. godine.
”Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnost” čine kolumne koje Hrvoje Klasić objavljuje u tjednom ritmu na portalu Net.hr. Ove kolumne, osim što su vrlo čitane i komentirane, čitatelje ne ostavljaju ravnodušnima. Klasić u svojim kratkim esejima vrlo elokventno, zanimljivo i argumentirano podsjeća javnost na važnost dijaloga i međusobnoga uvažavanja pišući protiv sprege politike i kriminala, obnavljanja fašističko-nacističkog svjetonazora, opstrukcije demokracije i lažirana povijesnih činjenica.
Knjiga ”Mika Špiljak – revolucionar i državnik” je pisana u obliku biografije, ali je ona i više od toga, jer se ne bavi isključivo ulogom Špiljaka u određenim događajima nego analizira i objašnjava neke od najvažnijih fenomena i izazova koji su obilježili prošlo stoljeće.
Osnivanje Sisačkoga partizanskog odreda, odnos prema poraženima u Zagrebu nakon oslobođenja 1945., odnosi Katoličke crkve i socijalističke Jugoslavije, odnos Mike Špiljaka s Titom, Bakarićem i nizom uglednih svjetskih državnika 20. stoljeća, uloga Špiljaka u političkom usponu Franje Tuđmana krajem 1980-ih samo su neke od tema obrađenih u knjizi „Mika Špiljak – Revolucionar i državnik“. Prateći životni put i profesionalnu karijeru Mike Špiljaka autor u knjizi obrađuje neke od ključnih procesa i događaja hrvatske povijesti 20. stoljeća.
Ulaz je slobodan, a predstavljanje knjiga održat će se u četvrtak, 19.prosinca 2019.godine s početkom u 19:00 sati u Gradskoj galeriji Striegl.

najčitanije