Božićni koncert Ansambla LADO u bazilici svetog Kvirina

imp

Lado U Sisku

“Radujmo se i pivajmo” naziv je božićnog koncerta Ansambla LADO koji će se povodom 30. godišnjice župe Svetog Kvirina održati u petak, 16.prosinca, u bazilici svetog Kvirina s početkom u 18.30 sati.

 

Posebnost božićnih koncerata, LADO duguje njegovoj sad već dugoj tradiciji izvođenja. Od svog osnutka do danas, Ansambl LADO ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine. Godine 1990. LADO pokreće projekt Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju te tako ulazi u sustavno istraživanje hrvatske pučke sakralne glazbe, tog iznimnog spoja crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja. Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje, tako da će publika i u ovom programu moći uživati u novim djelima i obradama “Radujmo se i pivajmo – božićne pučke popijevke iz Slavonije, Baranje i Bačke”, što predstavlja skupni naziv za praizvedbu sedam božićnih napjeva čije obrade potpisuje Krešimir Seletković. Posebnost ovih božićnih koncerata što će nam se u izvedbama pridružiti i dvojica renomiranih hrvatskih umjetnika, Pavao Mašić i Vedran Kocelj.

Repertoar hrvatskih pučkih božićnih pjesama zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja i nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture. Izvedbe Ansambla LADO energične su i nadahnute, što će u ovom koncertu biti naglašeno i obogaćeno zvucima trube i orgulja.

 

 

Foto – Lado.hr

najčitanije