Andreja Kulunčić sutra od 19h u Gradskoj galeriji Striegl

nn

261020211635228796.jpeg

U Gradskoj galeriji Striegl, Andreja Kulunčić postavit će vizualnu prezentaciju rada i prezentirati publikaciju jednogodišnjeg projekta „Improvizirani događaji“.

Naime, kao nastavak projekta ART-ACT-BOX, čija je izvedba i izložba bila postavljena u Gradskoj galeriji Striegl u studenom 2018. godine, performativna izložba „Improvizirani događaji“, izvedena u rujnu 2019. godine u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, nadovezuje se na interakciju plesnog i vizualnog sadržaja, uključivanjem instrumentalnog i vokalnog improviziranja. Autorice izvedbe u MSU bile su Andreja Kulunčić [vizualna umjetnica], Zrinka Užbinec [plesna umjetnica i koreografkinja], Jasna Jovićević [saksofonistica i skladateljica], Annette Giesriegl [vokalistica].

U ovom radu umjetnice istražuju mogućnost dijaloga i razmjene ideja kroz improvizaciju kako bi ostvarile interakciju u širokom rasponu svojih područja. Cilj je ostvariti skupnu umjetničku praksu nastalu na sjecištu prostora, pokreta i zvučne artikulacije unutar prostornih, semantičkih i političkih potencijala zadanog prostora. Elementi individualnog izražavanja se više ne ograničavaju na afektivne reakcije danog i jednoličnog umjetničkog polja. Tokom ovog stvaralačkog događaja, prepoznaju se stalno obnavljajuće nepoznanice jedne žive izvedbe.

Živa izvedba se pritom ne odnosi na formu ili disciplinu već na strategiju: to je proces i praksa koja provocira cjelokupno iskustvo sudjelovanja, često zamagljujući distinkciju između izvođača i gledatelja, postavljajući pitanje njihovog prostora djelovanja.

Dodajmo da je Andreja Kulunčić jedna od ovogodišnjih dobitnica HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost koju je dobila za rad ”ART-ACT-BOX’: Performativnost izložbe” čija se završna izložba/izvedba dogodila upravo u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku.

Andrejine „Improvizirane događaje“ možete pogledati sutra od 19h u Gradskoj galeriji Striegl.

najčitanije