51. Međunarodni festival kazališta lutaka i u Sisku

imp

261020211635241519.jpeg

Svijet lutaka je svijet beskrajne mašte u kojem se dijete obogaćuje spoznajno i emocionalno. Lutkarska scenska umjetnost oplemenjuje svijet i nezaobilazna je u stjecanju socijalnih, kulturnih, etičkih i estetskih vrijednosti.
Beskrajna dječja mašta provlačit će se i ovogodišnjim 51. međunarodnim festivalom kazališta lutaka koji će se u Zagrebu održati od 15. do 21. rujna.
Dio programa ovogodišnjeg PIF-a najavljuje nam urednica programa za djecu i mlade Doma kulture Tanja Tole Majstorović održat će se u našem gradu
„Ove godine pretprogram PIF-a održat će se i u gradu Sisku u Kazalištu 21 i to u petak, 7. rujna 2018. godine u 10 sati za kada je organizirana lutkarska radionica za djecu „ ORIGAMI LUTKICE“, pod voditeljstvom Arsena Ćosića, izrađivača lutaka. Polaznici će imati priliku vidjeti kako izraditi origami lutkice od papira. Ova izrada lutke potiče kod djece maštovitost i kreativnost, a lutka je subjekt koji im je vrlo blizak.“, kaže Tole Majstorović.
Imajući u vidu činjenicu da djeci ne manjka mašte i kreativnosti, poveznica između djece i lutkarskog kazališta koje se predstavlja u okviru PIF-a nametnula se sama od sebe. Lutka je djetetu najbolji prijatelj, a ona lutka koju dijete napravi više je od toga. No nije samo radionica dio PIF-a koja će biti u Sisku.
„U ponedjeljak, 17.9.2018. godine u 10 sati u Kazalištu 21 u sklopu 51. PIF-a održat će se predstava Guyi, Guyi, još jedno ružno pače, Kazališta Periferia iz Španjolske.
Guyi Guyi je krokodil koji se prirodnom slučajnošću rodio u obitelji pataka.Guyi Guyi sretno živi sa svojom obitelji dok jednog dana ne upozna krokodila. Nakon što sazna da krokodili jedu patke, naš će junak proći kroz različite poteškoće kako bi mogao biti ono što jest.
Guyi Guyi je slobodna adaptacija priče Ružno pače. Dopušta nam da na zanimljiv i zabavan način uprizorimo temu potrage za identitetom koja je vrlo bitan problem za današnje globalno društvo.
Kontrast između likova pomaže nam predočiti strah od različitosti i predrasude koje imamo prema onima koji se ponašaju drugačije od onog što očekujemo.“, rekla je najavljujući predstavu Tanja Tole Majstorović.

najčitanije