Zamagljivanje očiju

sisakportal-hr

261020211635280983.jpeg

Gadi mi se od raznih komisija. i svih onih natječaja za nove registracijske pločice za aute. Nakon višemjesečnih priprema, raspisivanja natječaja za novi vizualni izgled pločice, nakon podijeljenih novaca za „najuspjelija“ rješenja, nakon desetke sastanaka nekakvih komisija, stvar se vratila na ono što je i ranije bilo. Pločice na našim ljubimcima ostaju iste, hrvatski grb se vraća na mjesto gdje je i bio, samo se dodaje plava oznaka EU. Mnogi su takvu oznaku već imali na svojim pločicama.

Sjetio se Karamarko da nešto ne štima na predloženim pločicama. Smetaju mu, kako on kaže „kockice“, koje ga podsjećaju na njemu mrski SDP. Zaboravlja on da takve iste „kockice“ ima i u njegovom (HDZ-eovom) povijesnom znaku.

Karamarko bi najradije podrapao bilježnice s kvadratićima, kvadratni geometrijski lik, možda i crveno-bijele kvadratiće na hrvatskom grbu. Sve ga to podsjeća na omraženi SDP.
S kakvim se bezvezarijama Karamarko bavi? Dok država traži način da ispliva iz ponora, nas okupiraju s kvadratićima, kockicama, novinari pišu intervjue s onima koji su smišljali novi dizajn pločica. Bože, koja je to umjetnost, koji novci su podijeljeni za nagrade, koliko je novinskog papira utrošeno, koliko radijskog i TV prostora je iskorišteno pišući i govoreći o famoznim registracijskim pločicama.

Dok ljudi gladuje, bježe u inozemstvo „trbuhom za kruhom“, dok se na stotine tisuća broje oni u zavodima za zapošljavanje, dok tisuće naših sugrađana kopa po kantama za smeće, mi o pločicama.
Zašto „raja“ ne raspravlja kada stranke na pojedina mjesta zapošljavaju stranački podobne neznalice, kada „podobni“ upropaste poduzeće koje im je povjereno.
Da ne idemo daleko iz svojega dvorišta. Svih tih umotvorina, svih tih „pločica“ ima i kod nas. Ima i kod nas „bisera“, od famoznih županijskih savjetnika, od najveće plaće čelnoga županijskog čovjeka, koji stoluje u najsiromašnijoj hrvatskoj županiji.

Da se ne zavaravamo, pločice su samo za zamagljivanje očiju.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije