Za dvoje mrtvih ni krumpire neće guliti

sisakportal-hr

261020211635274257.jpeg

Evo ti opet našega pravosuđa! Tomo Horvatinčić dobio 20 mjeseci uvjetno. Čak ne ide ni krumpire guliti u neki poznatiji restoran. Imam dojam da je u presudi treba izreći još samo to da se Tomi treba platiti za duševne boli. Zamislite, njemu se netko prepriječio pred njegovim gliserom od „skromnih“ 900 konjskih snaga.

I bi žao našemu Tomi, ispričao se obitelji ubijenih Talijana, zažalio je po tko zna koliko puta. To je, kažu, olakšavajuća okolnost. Nije otežavajuća što je pomahnitalo jurio plavim Jadranom, pa još uključio i autopilota, valjda da zadivi svoju ljepuškastu suputnicu, koja je bila zabavljena vrag zna s čime.

Tomo je, izgleda, lak na gasu, imao je već neke saobraćajke sa smrtnim posljedicama. Neka gazi tko ima novaca, poruka je suda.

Čak je i od sina ubijenih Talijana tražio golemu odštetu, za popravak broda, i valjda za uznemiravanje u lagodnoj i uživajućoj plovidbi „njegovim“ akvatorijem. Nema pojma, kaže, da je išta tražio, on ne zna što potpisuje, svaki dan potpisuje na desetke raznih računa.

Uvijek me iznenade odluke mudrih sudaca, u ovom slučaju sutkinje. Čak ni dozvolu nisu uzeli Horvatinčiću, iako je tvrdio da je bolestan, da mu malo-malo pozli, pa ne zna što radi.
E, da smo mi pravna država, a čini se da nismo, već sutra naš bi Tomo bio bez dozvole za vožnju automobila, bez dozvole za držanje (a možda i nošenje) oružja, bez dozvole za bjesomučno glisiranje. Jer, ne zaboravite, on je bolestan, a to ga hvata u najkritičnijim trenucima.

O bajnim sudskim vještacima, neću ni pisati. Sve su to doktori nauka, inženjeri, pravi stručnjaci, a ustvrdili su (zamislite) kako su Talijani krivi, jer su napravili nekakvi manevar, pa su se ispriječili Tomi i njegovom monstrumu od 900 KS. Ma, molim vas, tko je to vidio. Tomica je bio u „nesvijesti“, njegova pratilja je gledala na drugu stranu (koju???). Pa, kako su utvrdili da su nesretni Talijani okrenuli svoju jedrilicu nekoliko metara.

Jedino se možemo nadati da i u ovoj državi ima Bog iznad Boga. Valjda će viši sud pomnije utvrditi činjenice.

S novcem se sve može, a ako si „love pun kao brod“, onda sa svojim brodom možeš voziti kako te volja.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije