Svaka vam čast, mudrijaši

sisakportal-hr

261020211635270884.jpeg

Da se odmah razumijemo, nisam za nikakve urede bivših predsjednika. Ako su otišli u mirovinu, neka orezuju voćke, neka sade salatu i krastavce, neka uživaju u svojoj pozamašnoj mirovini.
Svojevremeno je donesen zakon o povlasticama bivših predsjednika. Ured, tajnica, državni automobil i plaćeni vozač, zaštitari… Sada taj zakon ruše oni koji su ga donijeli. Ruše ga na umirovljenom predsjedniku koji je došao iz nekakve „nedomoljubne“ stranke. Baš me zanima bi li ga rušili da je kojim slučajem Mesić iz „domoljubne“ stranke.
Kažu uštede. Pokušali su uzeti djeci za prijevoz, smanjit će, kažu, socijalna davanja
Režu na znanosti i obrazovanju, a istovremeno se čude kako mladi ljudi (a i oni stariji) odlaze u tuđinu.
Ali, gledajte, ne režu sebi. Ništa od najave da će plaća sabornika biti 9999 kuna, da će se ukinuti još neke beneficije, da se neće plaćati ako sabornik nije na sjednici (otkaz, naravno, ne može dobiti). Sabornici su svete krave, za njih treba mijenjati brdo zakona, a to traje mjesecima, godinama, a možda i vječnost. Vlada sebi za trećinu uzima više novca, oni kao rade, trebaju brdo savjetnika. Pa, ljudi, koje su to face, kada trebaju tolike savjetnike.
Najlakše je odrezati djeci za prijevoz, najlakše ih je plašiti s nekakvim kurikulima (puna su nam usta kurikuluma). Bilo koji političar kada dođe na vlast, smišlja neke nove nastavne planove, osnivaju se komisije, predlaže se nov, jedinstveni, način svladavanja gradiva. Često se pitam, u moje vrijeme nije bilo kurikuluma, nisu se planovi mijenjali svake godine, a mi smo ipak završili škole, postigli nešto u životu.
Sve me to podsjeća na onu igru s pločicama za automobile. Mudre glave dizajnera bile su na hrpi, predlagale svakojake umotvorine, da bi na kraju prihvaćeno najjednostavnije (i najbolje) rješenje.
Da se smanje plaće sabornicima i da se ukine niz (često besmislenih) beneficija, treba osnovati komisije, vijeća, treba predlagati nove zakone, oni trebaju proći proceduru. I tako dok im ne istekne mandat, a jadni narod zaboravi.
Svaka vam čast, mudrijaši. Ako mi netko kaže da sam i ja izabrao takve ljude, odgovaram, birao jesam, ali sam se nadao u znanje i poštenje izabranih.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije