Potroši kubik, plati kubik i pol

sisakportal-hr

261020211635283949.jpeg

Pročitajte ovu izjavu ljudi iz Vodovoda: Gubitak u gradskoj vodovodnoj mreži, zbog starosti cijevi, je oko 40 posto. Takve izjave slušam i čitam unazad pedeset godina. Da, nisam pogriješio, unazad pedeset godina.

Što je u tih pet desetljeća učinjeno da se izmijene cijevi. A moglo se ovako: ove godine u jednoj ulici izmijeniš cijevi, pet ulica iduće godine, potom osam ulica, pa onda nekoliko ulica i bar jedan trg. Ništa! Baš ništa nije učinjeno. Pucaju cijevi, radnici Vodovoda krpaju koliko mogu, i tako se to ponavlja iz godine u godinu. Pedeset godina, koliko ja pamtim.
Ima li neka pametna glava u Vodovodu koja bi mogla sačiniti plan izmjene tih cijevi. Malo, po malo, mic, po mic. Zar se zaista u pedeset godina ništa nije promijenilo.
Tih 40 posto izgubljene vode plaćamo mi, korisnici, potrošači. Važno je da gradimo nekakve pročistače, nekakve vakumske kanalizacije (naravno, treba i to), a da o postavljanju novih cijevi nitko ne govori, samo se svake godine konstatira. K tome, ta činjenica se daje kao opravdanje zašto je kubik vode toliko skup. Pa, naravno da je skup. Potrošiš jedan kubik, a platiš kubik i pol, onu polovicu koja je nestala negdje u šumi cjevovoda.

Račun za prosinac dobio sam 35 posto veći. Moji susjedi isto tako, kolega koji je nešto dalje od mene, također. Kolegica mi se žali da je do sada plaćala 300 kuna, a sada je došao račun na 475 kuna. To je 10 posto njezine plaće. Na sreću, ima plaću.

Danas čitam da je gradonačelnica imala konferenciju za novinare i da je pojasnila da će od siječnja voda poskupjeti 15 posto. Je li će se to nadograditi na onih mojih 35 posto koje sam već platio za prosinac ili će se na staru cijenu „nadograditi“ tih 15 posto?

Znam da se utrošena voda mora platiti. Ali, ljudi, učinite nešto. Od kuda će sirotinja (a takvih je sve više u Sisku), samo za vodu platiti skoro 500 kuna. Hej, pročitali ste dobro – 500 kuna. Recite im da se ne umivaju, da ne peru ruke, da ne povlače vodu iza svakog pišanja, neka se kupaju jedanput mjesečno. To im recite vi koji podižete cijenu, baš vi, koji ne znate ništa drugo nego zapošljavati podobne i nestručne usijane glave, vi koji ne znate i ne možete suosjećati s ljudima koji nemaju za goli život.
Baš me zanima što će nam sada poskupjeti? Da, sjetio sam se – struja nije dugo išla „gore“. Ima još nekoliko klubova koje HEP nije donirao. Treba i za njih naći novce, naravno oteti od nas, građana.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije