Opet o „velikim“ domoljubima

sisakportal-hr

261020211635270326.jpeg

Čitam kakve su plaće i druge beneficije imali u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR). Pa si mislim, koji su to umovi da mogu zarađivati tolike novce. Što su oni to mudro napravili osim što barataju s tuđim novcem i daju ga drugima na korištenje.

Nije im dosta hrpa love što je primaju kao plaću, već imaju i niz drugih beneficija – službeni auto, pa i odijela (jadničak, ne može si od svoje „plaćice“ ni odijelo kupiti), raznoraznih liječničkih pregleda, životnih osiguranja (zamislite što bi narod izgubio da se takvim tipovima nešto dogodi). Ima toga još, recimo otpremnine, neka ima koju „crkavicu“ dok se ne snađe.
Kažu, sve je po zakonu i propisima.

Ne krivim te ljude, koliko one koji su to dozvolili. Netko je potpisao ugovor o radu, a ima, valjda, netko i iznad onoga koji potpisuje ugovor o radu. Postoje li resorni ministri, predsjednici i potpredsjednici Vlade, netko tko treba voditi brigu o takvim anomalijama.

Poistovjećujemo se sa Zapadom, mjerimo se s uređenim državama, a zaboravljamo da stotine tisuća umirovljenika ima oko 2000 kuna mirovinu, da na desetke tisuća radnika radi, a ne prima plaću, da plaće kasne, da Vlada besramno podiže cijene dopunskog osiguranja, sada govore da će uvesti porez i na slatkiše. Udri po narodu, samo nemoj po sebi.

U predizborno vrijeme svi su se kleli da će smanjiti plaće saborskim zastupnicima, da će ograničiti beneficije, ali od toga ništa. Koje li demagogije – neće sabornicima isplaćivati dodatak za odvojeni život za vrijeme ljetnih mjeseci. A za smanjenje plaće, za ukidanje i drugih beneficija, kako obrazlaže uvaženi domoljub Reiner, treba mijenjati niz zakona, odredbi, uredbi, pravilnika…Nije to tako jednostavno.

Opalite po svačijem džepu, samo ne po mojemu.

Pa, zar ne vidite, mi smo domoljubi, nama treba.

Vladimir Pajtlar

najčitanije