Nezasitna država

mj

Još kao dječačić čudom sam se čudio kada mi je otac pričao da se u Kraljevini Jugoslaviji plaćao porez na upaljače. Kako? Zašto? Mislio sam kako je ta država bila nemilosrdna prema ljudima koji su najčešće upaljače izrađivali samo od čahura puščanih metaka.

Bilo mi je jasnije mnogo godina kasnije kada sam saznao da su u to vrijeme šibice bile državni monopol i da se državna blagajna (jednim dijelom) punila prodajom šibica. Naravno, onaj koji je posjedovao upaljač nije kupovao šibice i tako nije plaćao ni porez. Jao si ga onome kojega je žandar ili financ zatekao s upaljačem u ruci.

Što se danas promijenili u ovoj samostalnoj, punoj demokracije, državi? Kada si kupio automobil platio si porez na dodanu vrijednost, pa trošarinu, svake godine svog limenog ljubimca moraš registrirati (i, naravno plaćati sve ono što se državi prohtije), pa su uveli nekakav godišnji porez na automobil. U svakoj kupljenoj litri benzina, ulja, pri kupnji svakoga rezervnog dijela, država ti otima onoliko koliko hoće. Treba joj da nahrani stotine tisuća onih što sjede u klimatiziranim kancelarijama.

Ovih dana stalno pričaju o još nekim porezima. Istina, kažu, bit će to isto kao i do sada, samo će se drukčije zvati. Nije šija, nego vrat. Ma, nemojte, molim vas. Koga vi zavitlavate?

Razmišlja se kako „pravedno“ naplaćivati odlaganje smeća. Pa razmišljaju kako bi i kućni ljubimac – maca, pesek, ribica, kornjačica.., trebale ući u obračun za smeće. Ako imate novorođenče u kući, pa ako (ne daj Bože) ima proljev, to odmah morate prijaviti određenoj službi, jer ćete imati više ukakanih pelenica. Naravno, to treba platiti.

Možda se uvede porez na domicilne građane i one iz inozemstva. Na primjer, zrak koji udiše manje bi plaćao rođeni Hrvat, dok bi oni koji su došli iz nama susjedne države, plaćali malo skuplje. Ili, obrnuto. Domaći, više, a došljaci manje. Valjda će to iskombinirati vlastodršci. Možda se Miro Bulj i desetine drugih saborskih zastupnika, sjete spasonosne formule.

Mladima ponovno kažem – bježite što dalje od ove „male Švicarske“, bježite tamo gdje će uvažavati vašu pamet, marljivost i upornost.

U ovoj zemlji najbolje je biti političar. Možeš biti iznimno glup, a da zauzimaš neko važno mjesto u državnoj hijerarhiji.

kolumna stav

najčitanije