Kolumna tjedna: "Zaboravili na poplave"

sisakportal-hr

261020211635287961.jpeg

Kao i svakoga jutra, tako sam i u nedjelju, 14. rujna, u ruke uzeo omiljeni Večernji list. S obzirom na prijetnju nabujalih rijeka, očekivao sam da će se novinari javljati s najkritičnijih mjesta, da će urednici prepoznati da je ova poplava neviđenih razmjera, da ljudi ostaju bez onoga što su desetljećima stvarali. Očekivao sam da ću pročitati o primjerima nadljudske borbe mještana, pripadnika HV, dobrovoljnih vatrogasaca i mnogih drugih, koji noćima ne spavaju boreći se s podivljalim rijekama.

Ali, ne! Zgrozio sam se kada sam ugledao naslovnu stranicu Večernjaka. Neprimjereno velika slika novopečenoga ministra Siniše Varge i golemi naslov: Prijete mi zbog revizije javne nabave. Tek u gornjem desnom uglu, mala sličica, i dan ranije „prožvakani“ naslov: Opća opasnost u Karlovcu.

Pogledam još jedanput, ne vjerujem očima, zar se urednici nisu sjetila da tu negdje, oko njih, u njihovoj blizini, voda nosi sve pred sobom. Zar je Varga i nekakva revizija zaista najvažniji članak u ovom trenutku.
Opet ne vjerujem, pogledam još jedanput. Zaista, o poplavama skoro pa ništa. Ima nešto na unutrašnjim stranicama, ali čvrsto sam uvjeren da je umjesto velike slike Siniše Varge, trebala biti neka efektna slika s poplavljenih područja.

Komentiram to s iskusnim kolegama, pitam običnog čovjeka, je li u redu da se tako napravi prva, udarna stranica uvaženih novina. Čude se čak i oni koji pojma nemaju o uređivanju novina i novinarskom zanatu,
Što se čudiš, reče kolega. Uzmi bilježnicu pa svakoga dana zapisuj pravopisne greške, posebno u naslovima. Red riječi u rečenici, gramatika, kao da su nepoznata nauka za neke diplomirane novinare koji pišu i uređuju tiskana izdanja.

Obećao sam kolegi da ću od sada uvijek nositi bilježnicu i da ću (ne iz zlobe) zapisivati pravopisne greške. Možda nekada pokažem nekome od mlađih kolega, možda nešto nauči, ono što nije svladao na fakultetu novinarstva.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije