Kolumna tjedna – Vladimir Pajtlar

sisakportal-hr

261020211635289703.jpeg

Gledam po trgovačkim centrima, na pakovanju piva u limenki piše da je od četiri limenke jedna gratis, što bi rekli badava. Poveselim se, odem kod prodavačice i pitam mogu li uzeti samo te gratis limenke i odnijeti kući. Čudno me gleda, ništa ne odgovara, vrag zna što je mislila. Isto tako, na coca coli od 2,5 litre, piše da je pola litre gratis. Mislim si kako bi tu, na licu mjesta, popio tih pola litre besplatne coca cole.

Idem dalje, kada na odjelu cipela ugledam obavijest: Platiš jedan par, dobiješ jedan par badava. Kupiš dva para čarapa, jedan ti pripada bez kune. Kupiš jednu kobasicu, jednu dobiješ po izboru. Badava, naravno. I tako, skoro nema police gdje trgovci velikodušno ne dijeli nama, napaćenim građanima, nešto badava. Kupi jedan, dobiješ dva, kupi ništa, dobiješ nešto.
Razmišljam, otkuda trgovačkim lancima toliko novca da mogu dijeliti nešto gratis. Ne treba puno razmišljati – sve smo mi to platili. Kako badava, iz kojega je džepa vlasnik izvadio novac i platio tu gratis limenku piva. Sve ima svoju cijenu. A trgovački lanci i nisu baš velikodušni. Normalno, žele profit.

Čudim se kako se trgovci automobilima nisu dosjetili, pa da napišu ovakvu reklamu: Prodajemo automobil, taj model i ta marka, cijena tolika. Volan i kotače dobijete gratis. Ako smo dobre volje, možda i motor uspijete iskamčiti.

Ili, u prodavaonici namještaja kupujete stol, krevet ili stolac. Cijena je tolika, a mi vam (jer ste simpatičan kupac) poklanjamo četvrtu nogu od stola, stolca ili kreveta.
U prodavaonici odjeće odete kupiti hlače ili sako, a nasmijana prodavačica vam ponudi sako ili hlače bez jednog rukava ili jedne nogavice. Cijena je tolika, kaže vam, ali ako se odlučite na kupnju, mi vam poklanjamo drugi rukav ili drugu nogavicu. Kladim se, toga se još nisu sjetili.

Ili, odete na šišanje, a mlada frizerka vam kaže: Cijena je 20 kuna za pola glave, a drugu polovicu glave šišamo gratis. Što će se desiti ako ja neću taj gratis?
Najimpresivnije je bila rukom pisana obavijest na izlogu u Kranjčevićevoj ulici: Kupiš jedan – dobiješ jedan. Znam da su se zeznuli, ali pravo su napisali – dobiješ samo onoliko koliko si platio.

najčitanije