Kolumna tjedna - Vladimir Pajtlar

sisakportal-hr

261020211635292151.jpeg

U prošloj kolumni tjedna pisao sam o neorganiziranom prihvatu turista koji dolaze u Sisak. Upravo toga dana, kada je kolumna stavljena na portal, dogodilo se ono o čemu sam pisao. Grupa turista „poljubila“ je vrata Siska. Provozali su se Juranom i Sofijom Kupom do ušća u Savu i vratili natrag. Bilo je loše vrijeme, pa mi se čini da ni sladoled nisu probali.
Već desetljećima me čudi da Sisak nije obilježio kuću u Rimskoj ulici u kojoj je skoro cijeli život živio Franjo Lovrić, prvi sisački gradonačelnik, čovjek koji je Sisku dao više nego deseci drugih gradonačelnika.

Zašto u Sisku nije označena kuća koju je projektirao Hermann Bolle, najčuveniji arhitekta na ovim europskim prostorima. Istina, ta kuća nije poseban projektanski zahvat, ali ipak je potpisuje autor zagrebačkog Mirogoja, niza crkava u Hrvatskoj i drugih objekata.

Znaju li Siščani, a i turisti, gdje je bila prva ljekarna u Sisku? Ne znaju! Zašto se ne stavi jedna ploča, metalna ili kamena, s nekoliko riječi. Neka se zna.
Ima još kuća u Sisku koje bi trebale biti obilježene, ne samo zbog turista, već i Siščana. Zašto se na rodnu kuću najvećeg sisačkog slikara, Slave Striegla, ne stavi pločica s upisanim slovima – Ovdje je 9. rujna 1919. godine rođen jedan od najvećih hrvatskih slikara. Nije to nikakva moja izmišljotina, vidio sam to po mnogim europskim gradovima.

Ovih dana istražujem čovjeka po imenu i prezimenu – Sergej Gubarev. Stariji Siščani se živo sjećaju čovjeka koji je živio u Malom kaptolu i koji je po cijele dane bućkalom lovio somove na Kupi.
Dovoljno je spomenuti ime Sergej, da ljudi kažu – to je onaj Rus (bio je Ukrajinac) što lovi somove. Postao je legenda Siska. Naš je grad na tri rijeke, bar se tako hvalimo. Zašto se tom Sergeju na obali Kupe ne postavi bista, kip (bio je niskoga rasta). On je zaista sisačka legenda. Neka legende žive. Okupljat će se oko toga kipa djeca, pitat će tko je taj čovjek, doći će turisti. I oni će pogledati Sergeja.

Da se realiziraju neke ideje ne treba puno novaca. Treba netko tko će to pokrenuti, da jednostavno kažem, treba netko tko će „ušarafiti“ ploču na Strieglovu rodnu kuću.

Autor: Vladimr Pajtlar