Kolumna tjedna: "U sezoni kiselih krastavaca"

sisakportal-hr

Izraz „sezona kiselih krastavaca“ koristio se u novinstvu u vrijeme nedostatka pravih informacija. To su bili ljetni mjeseci, kada je sve zamiralo, kada su ljudi masovno odlazili na more, kada su političari, privrednici i društveni radnici odmarali svoja napaćena tijela.

Novinari su teško dolazili do pravih informacija pa su se često koristila beznačajna ili manje značajna zbivanja i o tome se pisalo. Danas je drukčije, zbivanja je ima na pretek, komunikacije su dostupne, skoro svako poduzeće ili državna služba ima glasnogovornika, pa je novinarima lako doći do informacija, pa bile one i beznačajne.

Čitam neki dan – novine, televizija, radio, sve se naširoko raspisalo o karlobaškom policajcu koji je izgladnjelom kamiondžiji „posudio“ 50 kuna.
Pišu se reportaže, snimaju se TV prilozi, izvlače se veliki naslovi.
I nakon svih tih napisa, sjetim se da sam neki dan jednom siromašnom učeniku osnovne škole, poklonio novi ruksak, čija je cijena najmanje 300 kuna. Meni ruksak ne treba, taj učenik je knjige i bilježnice nosio u nekakvoj platnenoj vrećici, a sada se može pohvaliti s reebok ruksakom.

Nakon svih onih napisa o policajcu (svaka mu čast, postupio je ljudski), htio sam obavijestiti TV postaje, moju dragu Karmen s radija, pa kolege s Radio Siska, Novog sisačkog tjednika, Večernjaka, Jutarnjeg lista… Moj poklon bio je šest puta vredniji od 50 kuna. Neka se i o mojemu reeboku piše.

Naravno, šalim se, postupio sam po Božjem naputku i svojoj volji. Pomogao sam jednom mladom biću koje tek kreće u život, a društvo mu ne daje nikakvu perspektivu. Neka se bar veseli novoj naprtnjači.
Na kraju, što sam htio reći. Novine se raspisale o 50 kuna. Te iste novine, kada naši „klinci“ poberu zlatne i srebrene medalje na raznoraznim olimpijadama i svjetskim natjecanjima u znanju, onda te iste novine, u najboljem slučaju, objave vijest da je „pet hrvatskih učenika, iz te i te škole, iz Amerike donijelo dva zlata i tri srebra. Ne udostoje se da tim marljivim đacima, toj budućnosti naše zemlje, bar imena napišu.
Cijenim postupak policajca iz Karlobaga, ali nadasve cijenim i tih petoro bezimenih učenika kojima neki novinarski mladac nije ni imena naveo.
Uvijek sam tvrdio i danas sam još više siguran, „sezona kiselih krastavaca“ ne postoji. Postoje samo novine koje ne mogu pronaći pravu temu. Dođite među ljude, razgovarajte s njima, tema ima na pretek.

najčitanije