Kolumna tjedna: "Gaze sitnu ribu"

sisakportal-hr

261020211635288905.jpeg

Da se koplja lome isključivo na malom čovjeku, na „raji“ kako bi rekli Bosanci, dokaz je i vijest koju sam danas pročitao u dnevnom tisku. Jednom poduzetniku s otoka Zlarina, za četiri kune, zatvoren je kafić na pet dana, a uz to će platiti i kaznu od 5000 kuna. Koliko taj nesretnik sa Zlarina mora prodati nekakvih sendviča da bi platio kaznu?

Inspektori zaista „gaze“ sitnu ribu. Nije mi želja braniti nekoga ako nije izdao račun, ili ako mu se u blagajni nađe višak novca nepokrivenog izdanim računima, ali – prema izjavi vlasnika objekta – i nije baš bilo sve kako su inspektori rekli i zapisali u zapisnik. Ali, njihova je zadnja.
Čini mi se da se zaista „trenira strogoća“ na malim poduzetnicima. Možda u svemu ima i osobnih obračuna, netrpeljivosti, po onome – pokazat ću ti tko sam ja.
Kladim se da ni jedna robna kuća iz velikih trgovačkih lanaca, ne bi radila da je pročešljaju revni inspektori. Svjedoci smo da nam blagajnice zaokružuju onu lipu, da to često i ne tražimo Izračunajte, gdje je veliki promet, koliko se to lipa skupi svakoga dana.

Jesu li se inspektori ikada zaputili u Konzum, Kaufland, Interšpar, i provjerili štima li sve u blagajni. Nisam čuo za takvu praksu. Ma, molim vas, tko bi se usudio posjetiti neku veliku trgovačku kuću? Inspektori idu u male objekte, koji jedva da dnevno imaju par stotina kuna prometa.
Na njima treniraju strogoću.

Odlaskom Linića i dolaskom na njegovo mjesto ministra Lalovca, dato je obećanje da se neće zatvarati mali objekti za smiješnu lovu. Za tričavih četiri-pet kuna. Mora postojati tolerancija. Pa, i policajac kada vas snimi radarom, smanji očitanu brzinu za 10 posto. Dakle, postoji nešto što treba tolerirati.
Dok ne naučimo toleranciju – udri po malom čovjeku. Zaobiđi bogate, oni su nedodirljivi.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije