Ivice, sretan Ti rođendan!

sisakportal-hr

Je li se netko od Siščana, kulturnih radnika ili običnih građana, sjetio da je danas rođendan Ivici Antolčiću, najstarijem slikaru i grafičaru, uvaženom umjetniku koji je priznat, ne samo u Hrvatskoj, nego i mnogo šire.

Dragi prijatelj Ivica, rođen je na današnji dan (15. svibnja) 1928. godine u Komarevu. Eto, natovario je na svoja pleća punih 87 godina. Kako voli reći – dan mu je prekratak. Stalno je u pokretu, najviše s kistom i olovkom u ruci, nema dana kada ne rješava nove izazove.

U Wikipediji, za Ivicu Antolčića piše – kipar je, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator. Izrađuje reljefe, medalje, plakete, grafički dizajnira kazališne plakate, oslikava kazališne zastore, crta oltarne slike…

Naš Ivica dobitnik je pet nagrada Grigor Vitez, dobio je i dvije nagrade Ivana Brlić Mažuranić, uručeno mu je i Zlatno pero Beograda, za životno djelo dobio je nagradu ULUPUH-a i bezbroj drugih.

Uvijek je nasmijan i raspoložen. Presretan je kada sretne nekoga od svojih dragih Siščana, zanima ga što se u Sisku zbiva, volio bi doći u svoj grad i svoje selo, ali godine čine svoje. A, nema ni njegovog dragog prijatelja, Slave Striegla.

Sjećam se kada smo prije nekoliko godina upriličili susret Slave i Ivice u Boku (njih dvojica nisu znali što smo pripremili), pozvali smo i komarevačke tamburaše, oni su odsvirali i otpjevali nekoliko Ivici dragih pjesama. Bilo je suza, a bilo je i veselja.

Kasnije, bila je zima, nas trojica (Strižić, Domitrović i moja malenkost), posjetili smo Ivicu u Zagrebu. To jutro počeo je iznenada padati snijeg, kasnili smo u pivnicu više od jednoga sata. Ivica je bio strpljiv, zauzeo je mjesto, čekao nas i malo-malo zvao pitajući gdje smo i imamo li problema.

Susret s prijateljem uvijek se pamti. Iako smo u pivnici sjedili najmanje dva sata, brzo je prošlo, rastali smo se s obećanjem da ćemo se ponovno sresti.

Dragi Siščani, ako se netko sjeti, pošaljite čestitku našem Ivici Antolčiću. Svojim djelima zadužio je Sisak i sve nas. Ako ništa drugo, otvorite Internet i pročitajte o Antolčiću, da vidite s kojim čovjekom imamo čast živjeti.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije