Evo nešto i za „nevjerne Tome“

sisakportal-hr

261020211635282768.jpeg

Imam dosta poznanika i prijatelja koji su skloni samo kritizirati. Neka mi oproste, ali takav dojam ostavljaju kada tvrde da je Sisak mrtvi grad, da nema događanja, da vlada monotonija…

Da, slažem se da je mrtav grad što se privrede tiče. I ono malo što je ostalo jedva preživljava ili nije spomena vrijedno. Čast nekolicini iznimaka.

Takvim „nevjernim Tomama“ odgovaram: A što bi ti htio da imaš u Sisku. Što to ima Zagreb, Petrinja, Kutina, a Sisak nema.

Ako si naklonjen sportu, izvoli, imaš sportskih klubova, ima raznih društava, ako si izabrao da vrijeme provodiš dižući teret ili se presavijaš uz nekakve metalne šipke i štange, ima i toga. Ako želiš tehničkih znanja, ima klubova tehničkih vještina. Treba se samo okrenuti oko sebe, a najvažnije treba znati što želiš.

Ugodno me ove jeseni i zime iznenadio Gradski muzej Sisak. Trenutno svakoga četvrtka imaju ciklus predavanja o najnovijim arheološkim istraživanjima u Sisku. Tako je, početkom veljače, održano predavanje o nađenim rimskim teserama, zatim je bilo predavanje o plovidbi rijekom Kupom kroz vrijeme, te o nalazištu pri gradnji novog željezničkog kolodvora. Uskoro će se održati i predavanje o Segestici, naselju iz željeznog doba, te o rimskoj nekropoli u Gundulićevoj ulici u Sisku. Sva predavanja su jako dobro posjećena. Posebno što me iznenađuje i veseli su mladi ljudi koji sve češće dolaze na ta predavanja.

U utorak, 24. veljače, na godišnjicu smrti sisačkog velikana, slikara Slave Striegla, u Gradskoj galeriji bit će otvorena izložba „Iz intime sisačkih domova“. Javnosti će se pokazati nekoliko desetaka slika iz opusa Slave Striegla koja vise na zidovima u privatnim kućama. Bit će to izložba koju se ne smije propustiti.

Ima toga još. I Arhiv ima svoj program koji je dostupan javnosti, Dom kulture Kristalna kocka vedrine također nudi Siščanima niz programa.

Dakle,  svim „nevjernim Tomama“ poručujem – ima Sisak svega, možda više nego neke razvikane sredine. Samo, treba znati i moći prepoznati.

Uostalom, tko ne prepoznaje kulturne sadržaje, uvijek ima na desetke birtija gdje se može ubiti vrijeme.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije