Duševna bol skuplja od doživotne invalidnosti

sisakportal-hr

261020211635269098.jpeg

Ostao sam zgrožen pročitavši izvještaj u jednim dnevnim novinama o visini novčanog obeštećenja dvjema djevojkama i jednom mladiću.
Naime, prije izvjesnog vremena, konobarica je, zabunom, umjesto pića goste „poslužila“ s deterdžentom. Popili su piće, a onda su nastupile strašne tegobe. Završili su u bolnici s teškim oštećenjima usta, jednjaka, želuca – cijeloga probavnoga trakta. Dok su živi imat će posljedice koje im je upriličila nesmotrena konobarica. Bilo je to u Đurđevcu.
Ali, nešto drugo više me iznenadilo (ako u ovoj državi još može nešto da te iznenadi), da je općinski sud jednoj djevojci i jednom mladiću dosudio (čuj sada ovo!) po 12.000 kuna novčane naknade za pretrpljene bolove i tegobe koje će imati cijeloga života, dok je druga djevojka prošla nešto bolje – dobit će 15.000 kuna.
Oštećenja dijela probavnog trakta su jeziva. Ti nesretnici nikada više neće moći normalno gutati, žvakati, jesti nešto „teže“. Naravno, imat će i psihičke probleme. Cijeloga života!
Zašto sam se zgrozio čitajući taj izvještaj? Sjetim se naših vrlih političara, onih domoljuba, a i onih drugih, koji tužakaju novine i novinare ako nešto loše napišu. Zamislite, duševna bol, ugled (koji?) u društvu, sve se to navodi u tužbi, sud prihvaća, pa se dosuđuju kazne od stotinjak tisuća kuna.
Pa, reci lopovu da je lopov. Lakše je (i jeftinije) natočiti deterdžent umjesto cole i vina.

Vladimir Pajtlar

najčitanije