Bog je najprije sebi stvorio bradu, ostali neka idu u inozemstvo

sisakportal-hr

261020211635271636.jpeg

Slušam na TV dnevniku kako hrvatskim bolnicama nedostaje 2500 liječnika specijalista. Otišli su u inozemstvo, kažu upućeni. Oni u Vladi i oko nje, čudom se čude zašto liječnici napuštaju „lijepu svoju“.

Kako bi i shvatili liječnike (a i mnoge druge stručnjake) koji odlaze na rad u inozemstvo. Te pametne, umišljene veličine u našoj Vladi i Saboru, nikako da shvate da svako ima pravo otići na rad u Europsku uniju.

Ta golema „mudrost“ nikako da shvati da stručnjaci odlaze i zbog njih. Grupa „najpametnijih“ političara sebi je osigurala masne plaće za nerad. Dolazio ili ne dolazio na posao (u Sabor), plaća ide, uz to idu i sve moguće beneficije, kada ti istekne mandat, ne daj Bože da ostaneš bez novca. Još će godinu dana dobivati plaću, dok se, jadničak, ne snađe. I to novcem kojega su i meni oteli iz skromne mirovine.

Kada su u predizborno vrijeme obećali da će sebi rezati plaće i beneficije, kada je za to došlo vrijeme, ne mogu se dogovoriti (očekivano). Izmišljaju nekakve procedure, veliki pravni stručnjaci objašnjavaju da nije lako i jednostavno nekome srezati plaću.

Sjetite se samo onih mudraca koji su mjesecima, godinama, raspravljali o izgledu automobilske registarske tablice. Sastali se stručnjaci, izmišljali toplu vodu, gubili sate i sate na sastancima, poništavali natječaje. I što se na kraju dogodilo. Javnosti je prezentirana registarska pločica kakvu bi prosječan pučkoškolac bolje osmislio.

Sada dolazimo do onoga što sam napisao na početku kolumne. Gospodo, platite stručnjake, platite liječnike. Oni rade nemjerljivo odgovorniji (i stručniji) posao od svih vas koji sebe zovete političarima. Platite te medicinske sestre koje rade i danju i noću, na Uskrs i Božić, subotom i nedjeljom, brišu guzice bolesnicima, vode brigu nad njima. Istina, to isto će raditi i u inozemstvu, ali za znatno veću lovu.

A vi, gospodo sabornici, odmarate se od nerada, imate godišnje odmore kakve nema ni jedan radnik, ne dolazite na posao, ne opravdavate se nikome, čak nitko i ne primijeti da vas nema. Toliko ste značajni i potrebni svojoj državi, koju – izgleda – volite samo zbog velikog novca i beneficija.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije