Bobetku za blistavu vojnu karijeru ne trebaju laži

sisakportal-hr

261020211635267817.jpeg

Opet me iznenađuje neznanje nekih novinara i komentatora, kao i nekih političara. Već godinama, uporno i stalno, pišu i govore jednu notornu laž.

Obilježavajući 75 godina osnivanja Prvog partizanskog odreda, zvanog još i Sisački odred, nerijetko se čuje da je među 77 boraca toga odreda bio i Janko Bobetko, general JNA, a kasnije stožerni general HV.

Prije nekoliko godina pisao sam redakciji TV kalendara Hrvatske radiotelevizije i upozorio ih na grešku. Uputio sam ih i na Gradski muzej Siska, na zajedničku knjigu novinara i publiciste Miroslava Matovine i književnika Dragana Božića o Prvom partizanskom odredu, i na još neke izvore. Isto tako, general Janko Bobetko nikada nije rekao da je bio pripadnik Prvog sisačkog partizanskog odreda. To general Bobetko ne piše ni u svojoj autobiografskoj knjizi „Sve moje bitke“.

Izuzetno cijenim generala Janka Bobetka i cijelu porodicu Bobetko koji su u NOB i Domovinskom ratu dali golem doprinos. Treba istaknuti da su bliski rođaci generala Janka, Mijo i Dragan (Maga) Bobetko, bili sudionici Sisačkog partizanskog odreda. Mnogobrojna porodica Bobetko iz Crnca zaslužuje daleko značajnije mjesto u hrvatskoj povijesti.

Upravo zbog poštovanja prema preminulom Janku Bobetku, istina o njegovom životnom i revolucionarnom putu, trebala bi biti na prvom mjestu. Kome služe izmišljene „istine“, kome se to neki političari dodvoravaju. Posebno se čudim nekim sisačkim političarima koji ne znaju istinu ili je namjerno prešućuju.

Novinarima i urednicima državnih glasila, kao i svima drugima, poručujem koristite copy – paste, već pišite istinu o uvaženom revolucionaru, generalu Janku Bobetku.

Vladimir Pajtlar

najčitanije