Vatra ima novi album - "Zmajevi na vjetru"

sisakportal-hr

261020211635275237.jpeg

Kod Vatre je ovih dana mnogo novosti!

Osim priprema za najveći samostalni koncert benda u Domu sportova 23.10., jučerašnji ponedjeljak Vatri je, nakon visinske promocije u avionu Croatie Airlinesa na liniji Zagreb-Dubrovnik, poslužio i za promociju novog albuma “Zmajevi na vjetru” u zagrebačkom Dallas Music Shopu čime su, družeći se sa brojnim fanovima i potpisujući albume, obilježili njegov službeni izlazak. Aktualni singl “Jantar” najemitiraniji je singl na domaćim radio stanicama, a upravo je dobio i svoj video spot!

‘Zmajevi na vjetru’ zasigurno su najiščekivaniji album benda, ukupno sedmi u karijeri. Već od izlaska prvog singla, ultimativnog hita ‘Tango’ koji je po izlasku u početkom 2014., neprikosnoveno zagospodario domaćim eterom, zadržavši se rekordnih 6 mjeseci na 1 mjestu ljestvice Top 40 najemitiranijih domaćih singlova, bilo je jasno da je pred nama album koji će označiti novi vrhunac u karijeri Vatre.

U godini kojom su obilježili 15 godina karijere, bend je eksplodirao, izbacujući hit za hitom, svirajući neumorno iz tjedna u tjedan, kao malo tko kod nas, na turneji kojoj se još uvijek ne nazire kraj. ‘Tango’, koji je zasluženo nagrađen i Porinom za ‘pjesmu godine’, je naslijedio ‘Saturn’ kao novi broj 1, a  nakon toga i ‘Kraj’ koji se brzo također popeo do samog vrha ljestvice Top 40. Seriju #1 hitova, kao četvrti u nizu nastavio je aktualni singl ‘Jantar’, te tako najbolje najavio konačni izlazak albuma.

I ovoga puta produkciju je Vatra povjerila, sada već stalnim suradnicima, Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću, koji su ponovo svoj dio posla odradili vrhunski. Uz već poznate hitove, album donosi ukupno deset pjesama, od kojih se još nekoliko njih već na prvo slušanje nameće kao prirodni odabir za buduće hitove. Definitivno je to naslovna ‘Zmajevi na vjetru’, mid-tempo balada koja će zasigurno bez problema pokoriti eter i pretvoriti se u jednu od live himni na budućim koncertima benda, kao i ‘Ranjeni’ rasni komad modernog rocka, sa prepoznatljivom gitarom Roberta Kalemena, te ‘Igle’ sa kojom Vatra, uz naglašenu pulsirajuću ritam sekciju Tomislava Šuška i Marija Kasumovića, priziva najbolje trenutke U2.

‘Zaboravi’, baš kao i ‘Kraj’, sada po prvi puta uz ženski lead vokal Irene Celio-Cega, u nekoj pjesmi benda, daje novu perspektivu i dokaz da Vatra ima još puno aduta u rukama. Sve skupa, zatvara sjajan komad kantautorske balade ‘Vedro’, kojom se još jednom potvrđuje autorska zrelost Ivana Dečaka.

U rukama nam je ponajbolji album u karijeri Vatre, što znači da je bend uspio u tome da ponovo za nekoliko stepenica digne cijelu priču i nadmaši sam sebe, sa čime se definitivno slaže publika, koja je to već prepoznala, ali i glazbena kritika u prvim osvrtima na album.

Pred Vatrom je novi ispit već za 10 dana, u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, na najvećem samostalnom koncertu u dosadašnjoj karijeri, koji će vjerujemo, bez problema položiti sa čistom peticom, a nakon toga, tko zna, nebo je granica, a nebom na vjetru plove zmajevi…

IZ RECENZIJA ALBUMA ‘ZMAJEVI NA VJETRU’:

Vatra je sedmim albumom definitivno ušla u kategoriju TBF-a i Hladnog piva, bandova koji su: a) svirački (koncertno) sjajni; b) zavidnog diskografskog „prolaznog vremena“, c) neupitne vertikale onog što bi trebalo zvati (nimalo pejorativno)mainstreamom. Uostalom na albumu se nalazi megahit „Tango“ koji je ne samo potvrđena uspješnica već i najbolji dokaz visoko podignute ljestvice kvalitete kojim je Vatra zapravo zadužila cijelu scenu.

Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija

Svojim sedmim albumom s novim pjesmama grupa Vatra definitivno ulazi u arenu često osporavanog, no izrazito zahtjevnog srednjostrujaškog popa i spremna je na sučeljavanje s najpoznatijim izvođačima te grane glazbe.

Zoran Tučkar, Muzika.hr

POGLEDAJTE “JANTAR”:

https://www.youtube.com/watch?v=zWK853o1Zj4

najčitanije