Van Morrison postao vitez

db

261020211635272121.jpeg

Legendarni sjevernoirski glazbenik Van Morrison proglašen je vitezom zbog zasluga za glazbu i turizam u Sjevernoj Irskoj. Vitezom ga je proglasio princ Charles u četvrtak na svečanosti u Buckinghamskoj palači.
“U ovom sam poslu 53 godine, što nije loše za plavookog pjevača soula iz Belfasta”, rekao je pjevač, pravim imenom Ivan Morrison.
Samu ceremoniju u palači opisao je čudesnom i uzbudljivom.
Iako je svirao u najvećim svjetskim dvoranama, sir Ivan Morrison kaže da najviše voli intimne nastupe.
“Najviše uživam u svirci u malome klubu. To stvarno želim raditi”, rekao je. “Velike dvorane morate odraditi zbog financijskog preživljavanja, ali one mi omogućuju da povremeno sviram u malim klubovima”.
Morrison je odrastao u Belfastu, gdje je njegov otac, radnik u brodogradilištu, navodno imao jednu od najvećih zbirki ploča u gradu.
Glazbom se počeo baviti kao tinejdžer, prvo s grupom Them, a potom i samostalno, a svjetsku je slavu stekao albumima Astral Weeks i Moondance 1968. i 1970., iako je i prije imao hit pjesama poput Glorije i Brown Eyed Girl. Iako Astral Weeks u ono doba nije imao veliki komercijalni uspjeh, danas se na listama kritičara redovito navodi kao jedan od najboljih albuma svih vremena.
On kaže da mu je najdraži album Common One iz 1980. godine, a veliki komercijalni uspjeh ostvario je i albumom “Avalon Sunset” (1989.) i baladom “Have I Told You Lately”.
Jedan od najutjecajnijih glazbenika svih vremena, Van Morrison ima šest Grammyja i član je Rock ‘n Roll Kuće slavnih.

najčitanije