Karlovački Dani piva napokon vraćeni urbanoj publici!

db

Za karlovačke Dane piva znaju svi. No, iako je manifestacija ove godine doživjela svoje 33. izdanje, zadnjih godina nam nije palo na pamet ni otići tamo, a pogotovo napisati nešto o tome. Niti omiljeni nam eliksir karlovačkog podrijetla nije nas uspio privući da navratimo i otrpimo zvijezde domaćih šund frekvencija.

Radio Sisak bavi se onom zdravom i kvalitetnom stranom glazbene umjetnosti, koja se nakon godina izbivanja vratila na najveći karlovački festival. Da ne ulazimo u detalje, načuli smo priču kako je napokon istekla koncesija onome tko je Dane piva na određeno razdoblje pretvorio u sajam kuruze i odabir najboljeg pastuha.

Ove godine – potpuni preokret. Na nekoliko lokacija u gradu pozornice su okupirali izvođači kao što su Kojoti, Tram 11, Jonathan, Edo Maajka, Psihomodo Pop, Vojko V, Pips, Chips & Videoclips, Svemirko, Mašinko, Kawasaki 3P, a za one kojima glazba služi čisto da tandrče dok peru suđe i čeprkaju po garaži, nastupili su i provjereni estradnjaci nešto urbanijeg izričaja, Neno Belan, Jura Stublić i Prljavo kazalište.
Mi smo se u Karlovac zaputili posljednjeg dana festivala, kad su na glavnoj pozornici nastupili Urban & 4. Standardno odličan bend i dobro raspoloženi frontmen održali su sjajan koncert, probili i vremensko ograničenje te završili prije nego što je to predviđala njihova setlista.

Kako ovaj tekst ipak nije samo o glazbenom dijelu Dana piva, moramo pohvaliti još neke segmente ovog preporođenog festivala. Čast svakom, veresija nikom, pa zato nećemo dati besplatnu reklamu pivovari koja je osiguravala osvježenje spominjanjem njezinog imena, no napomenimo da smo ovom prilikom konzumirali specijalnu, nepasteriziranu festivalsku varijantu njezinog najpoznatijeg proizvoda koja je koštala svega 11 kuna. Uz bogatu gastronomsku ponudu, za 22 kune kupovali smo i ‘festivalski menu’ koji je uključivao to isto pivo te kobasicu u pecivu, tako da Dane piva možemo proglasiti prilično user friendly mjestom. Potvrđuje to i veliki broj posjetitelja tijekom cijelog dana, kad znamo da u Hrvatskoj više ni besplatan upad nije garancija kritične mase.

O donedavno narušenom rejtingu Dana piva govori i podatak da je prije nekoliko godina, iz inata prema šundu, na inicijativu novinara Darka Lisca pokrenuta i manifestacija Dani Radićeve ulice, koja je kao alternativa održavana u isto vrijeme. Ove se godine, promjenom koncepta Dana piva, manifestacije se terminom više ne preklapaju, pa su Dani Radićeve krenuli po završetku Dana piva. U četiri dana posjetiteljima se nudi pregršt likovnih, kazališnih, literarnih, plesnih i glazbenih događanja, a detaljan program pronađite na http://karlovacki.hr/dani-radiceve-od-4-do-8-rujna-uz-vrlo-bogat-program/.
Čisto da znate, Karlovac je od Siska na sat i pol vožnje. Skoro pa ništa.

Saša Tadić

20190903_231436

najčitanije