14. plovidba niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska

imp

Ovogodišnje 14. izdanje plovidbe niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska koju organizira Esperantsko društvo Sisak povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održat će se od 1. do 5.8.

 

Ova plovidba, kažu organizatori, podsjećanje je na „Žitni put“, povijesni riječni put koji svoj vrhunac doseže u 18. i 19. stoljeću. Od Siska do Karlovca se rijekom Kupom dopremalo žito, drvena građa, duhan, koža, med i dr. U Karlovcu se pretovarivalo sa lađa na kola i konje, ili obrnuto, te otpremalo dalje, prema moru ili unutrašnjosti.

 

Plovidbe niz rijeku Kupu organiziraju se i povodom Dana hrvatskih branitelja paljenjem svijeća na spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima u Karlovcu, Jamničkoj Kiselici, Šišincu, Letovaniću, Brestu Pokupskom, Petrinji i Sisku.

 

Plovidbama niz rijeku Kupu promovira se međunarodni jezik esperanto (transparent na hrvatskom i esperantu i esperantska zastava ispod hrvatske,na krmi, na jednom od čamaca, tečaj esperanta), koji postoji već 135 godinu i pokušava biti jezik – most između oko 6000 tisuća jezika, koliko ih trenutno postoji u svijetu.

 

Organizirajući ovu plovidbu, Esperantsko društvo Sisak obilježava i 44. godišnjicu postojanja društva (17.11.1978. – 17.11.2022.)

Sudionici plovidbe plove čamcima s vanbrodskim motorima i kajacima niz Kupu od Karlovca do Siska u 5 dionica, kampirat će na 5 lokacija, moći će se kupati na preko 10 plaža, sudjelovati u kulturno-zabavnim programima i predavanjima te mnogo drugih stvari.

 

Naknada za sudjelovanje u 14.plovidbi niz rijeku Kupu iznosi 200 kuna, a u naknadu je između ostalog uračunato osiguranje sudionika plovidbe, prijevoz sudionika i opreme od Siska do Karlovca, plovidba čamcima od Karlovca do Siska, tri obroka dnevno i kulturno-zabavni programi.

 

Prijave se primaju isključivo ispunjenjem i dostavljanjem prijavnice, u prilogu, na e – adrese : boatado.kask@gmail.com ili esperanto.sisak@gmail.com .
Djeca do 15 godina starosti, isključivo uz pratnju roditelja ili skrbnika, imaju popust 50% !.
Sudionici plovidbe moraju imati minimalno : šator, vreću za spavanje, pribor za jelo i dokumente.

 

Plovidba kreće u Karlovcu, a završava u Sisku.

1.8. –ponedjeljak – Karlovac-Šišljavić 32 rkm
2.8. – utorak – Šišljavić-Pokupsko 34 rkm
3.8. – srijeda – Pokupsko-Letovanić 33 rkm
4.8.- četvrtak – Letovanić-Petrinja 16 rkm
5.8. – petak – Petrinja-Sisak 20 rkm

 

Dolazak na Kupalište Zibel očekuje se 5.kolovoza između 18 i 19 sati.

 

Organizatori su za sudionike Plovidbe osigurali tečaj esperanta za početnike, jutarnje nordijsko hodanje, sudjelovanje u kulturno-zabavnom programu i dr.

 

Foto – Esperantsko društvo Sisak

najčitanije